Την πεποίθηση πως η μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης απαραίτητα πρέπει να εξυπηρετεί και δημοσιονομικούς στόχους, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αλίμονο αν η μεταρρύθμιση δεν έχει και δημοσιονομικό στόχο. Ζούμε σε μία εποχή που η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για πολυτέλειες. Χρειάζονται λειτουργικά συστήματα με μικρό κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Τόνισε μάλιστα πως σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ γίνει αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών αντί για πάροχος, κλείνοντας τα πολυ-ιατρεία, τότε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα ανέρχονται στα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, το συνολικό λειτουργικό κόστος των πολυ-ιατρείων ανέρχεται σε «εκατοντάδες εκατομμύρια», ενώ οι συμβεβλημένοι κοστίζουν 83 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η μεταρρύθμιση θα γίνει, προσθέτοντας πως θα είναι καλύτερα εάν οι ιατροί συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, ενώ κατηγόρησε τους απεργούς του ΕΟΠΥΥ πως διακατέχονται από τον βερμπαλισμό της δεκαετίας του '80. Συμπλήρωσε μάλιστα πως σε ιατρούς που θα αποχωρήσουν δια της αξιολόγησης από τον Οργανισμό θα δοθούν συμβάσεις 200 επισκέψεων ανά μήνα, με την κάθε επίσκεψη να έχει αξία 10 ευρώ.

Κάλεσε δε τους ιατρούς σε διάλογο, προσθέτοντας πως είναι διατεθειμένος να ανακαλέσει δηλώσεις του που έχουν ενοχλήσει.

protothema.gr