Η ώρα της άσκησης «Λευκός Αετός» όπως ονομάστηκε η πρώτη δοκιμή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 PMU-1 στο Πεδίο Βολής Κρήτης, πλησιάζει και εκατοντάδες εκπρόσωποι κρατών από ολόκληρο τον κόσμο, ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για να μεταβούν στα Χανιά την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.

Το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς πρόκειται για την πρώτη δοκιμή του συγκεκριμένου Ρωσικού αμυντικού συστήματος από ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ.

Πέραν της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας, που θα παραστεί σύσσωμη και φυσικά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, έχουν προσκληθεί και έχουν απαντήσει θετικά στην πρόσκληση αυτή όλοι οι Ακόλουθοι Άμυνας των ξένων χωρών που βρίσκονται στην Αθήνα.

Επίσης θα ταξιδέψουν στην Κρήτη 150 παρατηρητές απ’ όλο τον κόσμο ενώ οι Σύνδεσμοι των Χωρών Χρηστών του ΠΒΚ (NAMFI) ετοιμάζουν ομάδες ενημέρωσης και κάλυψης της Βολής !Οι εντολές του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου προς τον Διοικητή του ΠΒΚ Ταξίαρχο (ΠΒ) Λάζαρο Σκυλάκη (πρώην Αξιωματικός της 181ΜΒ/ΧΩΚ με τεράστια εμπειρία στις βολές των Α/Α) είναι σαφείς :

Πιστή εφαρμογή των κανόνων Ασφαλείας και τέλεια οργάνωση !


Μοναδική ανησυχία, αποτελούν οι καιρικές συνθήκες (προς το παρον προβλέπεται ασθενής βροχή και ισχυροί βορειάδες για τα Χανιά την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου ) και για κάθε ενδεχόμενο, το Πεδίο Βολής Κρήτης έχει ανακοινώσει την διενέργεια "εκπαιδευτικών βολών στην περιοχή Α του ΠΒΚ, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, απο τις 7 το πρωί μέχρι την Δύση του ηλίου".
Δείτε πως γίνεται βολή πυραύλων S-300 (video απο την Ρωσία)
Ήδη, το μεγαλύτερο μέρος της συστοιχίας των S-300 της 11ης Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων που λειτουργεί στην 126 Σμηναρχία Μάχης του Ηρακλείου, αλλά και οι TOR-M1 έχουν μεταφερθεί στα Χανιά συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και συμβατικών οχημάτων της Ασφάλειας, ενώ η μεταφορά των τμημάτων του αμυντικού συστήματος συνεχίστηκε και σήμερα.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντια όχι μόνο στο έδαφος της Κρήτης, αλλά και στον αέρα, αφού η Πολεμική Αεροπορία έχει τεθεί σε ετοιμότητα.

Οι επιτελείς έχουν επεξεργαστεί το σενάριο της άσκησης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανταποκρίνεται σε «πραγματικές» συνθήκες πολέμου.Όπως γράφει το defencenet.gr έχει προγραμματισθεί να γίνει η εκτόξευση ενός βλήματος, αλλά δεν αποκλείεται και δεύτερη βολή προκειμένου να διαλυθεί ο εναέριος στόχος. Κανονική προσομοίωση εχθρικού ίχνους. Σαν να πρόκειται δηλαδή για μαχητικό αεροσκάφος που έχει παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο. 

Οι συνθήκες θα προσεγγίζουν πραγματικό «πολεμικό» σενάριο. Κι αυτό γιατί, ο στόχος θα πετάει σε χαμηλό ύψος και σε μεγάλη απόσταση. Θα γίνει μία βολή δηλαδή όχι για το θεαθήναι, αλλά σαν να υπάρχει πραγματική απειλή για τη χώρα.

Βάσει δε του ρωσικού δόγματος, αντιαεροπορικά TOR-M1 θα προστατεύουν τα S-300. Για τον λόγο αυτό έγινε και η αποστολή του πυραυλικού συστήματος μικρότερους βεληνεκούς στο Πεδίο Βολής της Κρήτης. Η συνεργασία των δύο συστημάτων είναι απολύτως «φονική». Δεν ξεφεύγει τίποτα και αυτά και όπως λένε ρωσικές πηγές, θα το διαπιστώσουν όσοι παρευρεθούν στο ΠΒΚ.