Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των έργων μαντινάδας-ρίμας-ριζίτικου με θέμα την ψυχική υγεία από το διαγωνισμό που διοργάνωσε η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καλειδοσκόπιο» και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και την Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Χανίων.

Η εκδήλωση στην Αθήνα διοργανώνεται από το «Καλειδοσκόπιο», είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13.12.2013 και κατά τις ώρες 6.00 μ.μ.- 8.30 μ.μ. στο Εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας- «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. που βρίσκεται στην οδό Ηπείρου 41 & Αχαρνών (πρώην θέατρο «Άρτι»).

Στην εκδήλωση συμμετέχουν:

• Ο Αντώνης Λιοδάκης, ψυχίατρος, Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, με εισήγησή του «Η Συμβολή της Μαντινάδας στην Ψυχική Υγεία»

• Η ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη με απαγγελία μαντινάδων

• Κρητικός λυράρης και χορευτική ομάδα θα συνοδεύσουν την εκδήλωση.

Η ψυχική υγεία και οι ψυχικές διαταραχές παραμένουν ακόμα και σήμερα έννοιες δυσνόητες για τις οποίες δίδεται μεν φροντίδα, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Χρόνια τώρα ο Κρητικός με επιγραμματικό, απέριττο, ειλικρινή και γνήσιο τρόπο εκφράζει τα συναισθήματα του με το γνώριμο τρόπο της μαντινάδας, της ρίμας και του ριζίτικου.

Με στόχο να αλλάξουν οι απόψεις και η στάση του κοινού για τη ψυχική νόσο και να μειωθεί η κυριαρχία της προκατάληψης, ώστε ν αλλάξει η στάση της κοινωνίας απέναντι στο πρόβλημα, τον Ιούνιο- Ιούλιο του 2013 με ανακοίνωση τύπου της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, προσκλήθηκαν οι δημιουργοί να αποτυπώσουν εκείνο που για τους ίδιους είναι η ψυχική υγεία, αλλά και να βοηθήσουν ώστε να περιοριστούν οι προκαταλήψεις, το στίγμα και οι διακρίσεις.

Ζητούμενο στο διαγωνισμό που διοργανώθηκε και που θα ταξιδέψει στις 13 Δεκεμβρίου και στην Αθήνα, ήταν πώς ο κρητικός μέσα από τη μαντινάδα, τη ρίμα και το ριζίτικο αντιλαμβάνεται το θέμα της ψυχικής υγείας στην καθημερινότητα του.

Στην Κρήτη ο διαγωνισμός και τα έργα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο Ημερίδας που διοργάνωσε η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης με θέμα: «Διαβούλευση για την Ψυχική Υγεία. Προτάσεις-Προοπτικές», στις 5 Νοεμβρίου 2013 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Την παρουσίαση και την αξιολόγηση των έργων επιμελήθηκαν η Φιλόλογος κα Μαρία Φραγκιαδάκη και ο Κων/νος Λαγουδιανάκης εκπαιδευτικός, ενώ η απαγγελία τους έγινε με τη συνοδεία της λύρας του Προέδρου του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, κ. Γιώργου Ηλιάκη.

Μη το θαρρείς για προσβολή τρελό ανε σε πούνε
Τα όνειρα των λογικών οι κουζουλοί τα ζούνε

Ο νους του ανθρώπου ένα δεντρό που όσο το ποτίζεις
Ποτέ σου δε θα βαρεθείς τσ αθούς του να μυρίζεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook