Συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού της Ακτής του Ελεφαντοστού συλλέγουν σήμερα για δεύτερη κατά σειρά μέρα πτώματα στη συνοικία Γιομπουγκόν της πόλης Αμπιτζάν, οικονομικής πρωτεύουσας της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Τα πτώματα είναι ήδη στους δρόμους της συνοικίας πολλές ημέρες, από την εποχή των συγκρούσεων των «Δυνάμεων ασφάλειας κι άμυνας» του τέως προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό και των «Νέων δημοκρατικών δυνάμεων» του προέδρου Αλασάν Ουαταρά.

Οι συγκρούσεις έληξαν την 11η Απριλίου, με τη σύλληψη του Γκμπαγκμπό, που αρνείτο να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο, αν και ηττημένος στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 2010.

Μέλος ενός από τα συνεργεία έδειξε στους ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ ένα πτώμα με τρείς σφαίρες–στήθος, μασχάλη, πόδι. Συνάδελφός του επισήμανε ότι πολλά από τα πτώματα παραμένουν άγνωστης ταυτότητας, καθώς δεν φέρουν επίσημα έγγραφα. Ένας τρίτος επέδειξε το πτώμα ενός 18χρονου μαθητή, που παρ\’ ότι κατέφυγε μέσα σε εστιατόριο, «γαζώθηκε» στο εσωτερικό του με πολλές ριπές, και κάποια άλλα πτώματα απανθρακωμένα.

Την 12η Απριλίου, οπότε είχε αναγνωριστεί εμπράκτως η εκλογική νίκη του Ουαταρά, οι οπαδοί του στη συνοικία υπέφεραν τα πάνδεινα από τους ένοπλους πιστούς στον Γκμπαγκμπό, μέχρι και το τοπικό τζαμί πυρπολήθηκε.

Τα διάσπαρτα πτώματα καλύπτονται, κατ\’ αρχάς, με μεγάλες μαύρες σακούλες και τελικά στοιβάζονται σε ένα γκρι όχημα του δήμου, το οποίο στο πέρασμά του αποπνέει την έντονη οσμή του θανάτου.

Πλέον στη συνοικία επιβάλλεται σε γενικές γραμμές η δημόσια τάξη, με την εξαίρεση κάποιων αψιμαχιών ανάμεσα στις δύο πλευρές στις όχθες μιας λιμνοθάλασσας που γειτνιάζει με τη Ναυτική Βάση του Αμπιτζάν.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook