Οι Σκανδιναβοί εξακολουθούν να είναι το \”ισχυρό χαρτί\” του τουριστικού προϊόντος για το νομό Χανίων σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα οικονομίας και διοίκησης  – ΜΑΙΧ και Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Από την έρευνα προκύπτουν αξιόλογα συμπεράσματα σχετικά με την ποιότητα και την οικονομική επιφάνεια των επισκεπτών.

• Οι Σκανδιναβοί παραμένουν η πιο σημαντική αγορά για τον νομό Χανίων φτάνοντας περίπου τους 448.000 επισκέπτες το 2013 (1% ανεβασμένο ποσοστό σε σχέση με το 2012). Οι Νορβηγοί επισκέπτες παραμένουν στις πρώτες θέσεις και μάλιστα κατά πλειοψηφία με οικογενειακά εισοδήματα άνω των 80,000.

\"\"

\"\"

• Οι διεθνείς αφίξεις στον αερολιμένα Χανίων αυξήθηκαν κατά 19%, το 80% αυτής της αύξησης οφείλεται στους επισκέπτες από μη Σκανδιναβικές χώρες που χρησιμοποίησαν εταιρεία χαμηλού κόστους.

\"\"

\"\"

\"\"

• Οι επισκέπτες που ταξίδεψαν με εταιρεία χαμηλού κόστους έμειναν περίπου 10 μέρες στο Νομό Χανίων αφήνοντας (με συντηρητικούς υπολογισμούς) περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ στα διάφορα καταλύματα και περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ στην ευρύτερη τοπική οικονομία (εστιατόρια, ταβέρνες, εμπορικά καταστήματα, μεταφορές, καφετέριες κτλ) χρησιμοποιώντας πολλαπλασιαστή 2,0.

• Το οικογενειακό εισόδημα των επισκεπτών που χρησιμοποίησαν εταιρεία χαμηλού κόστους σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται χαμηλό, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες δήλωσαν ιδιώτες στο επάγγελμα.

\"\"

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Αεροδρόμιο των Χανίων τους Μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο σε επιβάτες τακτικών charter flights και εταιρείας χαμηλού κόστους.

Σύνολο 4000 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν και δόθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις από 20 διαφορετικές χώρες προέλευσης επιβατών. Το ερωτηματολόγιο ήταν μεταφρασμένο σε 9 γλώσσες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τμήμα Δυτικής Κρήτης), το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (ΕΒΕΧ) και το Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ – ΚΑΜ, με θέμα: Προοπτικές και Δυνατότητες του Τουρισμού στο Ν. Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook