Σε έναν ιστορικό συμβιβασμό κατάληξε η υπουργική σύνοδος των κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Μπαλί της Ινδονησίας με τους εκπροσώπους από 159 χώρες να εγκρίνουν την απελευθέρωση του εμπορίου, την πρώτη, δηλαδή, συμφωνία στην ιστορία του ΠΟΕ.

«Είμαστε σύμφωνοι», είπε ο ασκών χρέη προέδρου της υπουργικής συνόδου, υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας Γκίτα Γουργιαουάν, προς τους εκπροσώπους των 159 κρατών- μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΟΕ τήρησε τις υποσχέσεις του» ανέφερε λίγο μετά ο βραζιλιάνος Γενικός Διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Ρομπέρτο Αζεβέδο. «Βάλαμε τη λέξη παγκόσμιος στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είμαι πολύ περήφανος », είπε, εμφανώς συγκινημένος.

Η συμφωνία του Μπαλί , η πρώτη από τη δημιουργία του ΠΟΕ το 1995, είναι «ένα σημαντικό βήμα» προς την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος απελευθέρωσης του εμπορίου το οποίο ξεκίνησε μεν το 2001 στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, αλλά παρέμεινε μέχρι τώρα «νεκρό γράμμα».

Σύμφωνα με αναλυτές η συμφωνία αυτή διασώζει τον ΠΟΕ από το χείλος της αποτυχίας καθώς αναμένεται να αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να μειώσει τα εμπόδια στο εμπόριο σε όλο τον κόσμο, μετά από 12 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων. 

Η συμφωνία που επετεύχθη θα μπορούσε όπως εκτιμούν οι παράγοντες του ΠΟΕ να προσθέσει το ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.

protothema.gr