Στο γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη βρίσκεται, εδώ και αρκετό διάστημα,  η ΚΥΑ για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα εγκατάστασης Νέων Αγροτών ύψους 100 εκατ. ευρώ. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η μόνη υπογραφή που έχει “μπει” μέχρι στιγμής είναι αυτή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη. Προκειμένου να μην καθυστερήσει άλλο η διαδικασία, μιας και το ΥπΑΑΤ θέλει να βγει το πρόγραμμα εντός του 2013, έχει ήδη έτοιμη την προκήρυξη και αναμένει απλά τις υπογραφές των συναρμόδιων Υπουργείων. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προκήρυξη θα δίνει τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων έως την 31η Μαΐου.
Στον προγραμματισμό του ΥπΑΑΤ είναι να έχουν αξιολογηθεί οι αιτήσεις των υποψηφίων έως το Σεπτέμβριο του 2014 και στην συνέχεια να ξεκινήσει η πληρωμή της πρώτης δόσης. Να σημειωθεί ότι η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή επιδότησης και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση οι πληρωμές των νέων αγροτών που είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα. Καθημερινά ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει πληρωμές ωστόσο από το Υπουργείο δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό τους ή για το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί. Ειδικότερα, στις 4 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε μια ακόμα πληρωμή. Αυτή αφορούσε σε 26 δικαιούχους και το συνολικό ποσό δεν ξεπερνούσε τα 84.000 ευρώ. Σε προηγούμενη πληρωμή στις 28/11 είχε ανακοινωθεί η πληρωμή σε 78 δικαιούχους με συνολικό ποσό τα 318.000 ευρώ. Η μεγαλύτερη το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε στις 19/11 και αφορούσε 148 δικαιούχους (ποσό 675.000 ευρώ).

Μικρά σχέδια Βελτίωσης

Τέλος, επειδή πολλοί είναι οι αναγνώστες μας που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα στοχευμένα «μικρά σχέδια βελτίωσης» με κύρια κατεύθυνση την κτηνοτροφία που πρόσφατα ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι θα είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ, από αξιόπιστες πηγές πληροφορούμαστε ότι ακόμα δεν είναι 100% σίγουρο πως θα προκηρυχθούν. Επιπλέον ερωτήματα έχουμε δεχθεί σχετικά με το αν εκτός της κτηνοτροφίας θα χρηματοδοτούν επενδύσεις στην φυτική παραγωγή. Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές μας αναφέρουν ότι τα στοχευμένα αυτά μικρά σχέδια βελτίωσης «θα αφορούν μόνο την κτηνοτροφία».
agrotypos.gr/Χρήστος Διαμαντόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook