Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού και με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα, κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014.
Σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των βουλευτών εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας και δεδομένης της «γαλάζιας» γκρίνιας που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες για τα θέματα της φορολόγησης και των πλειστηριασμών, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε χθες συνομιλία με βουλευτές του κόμματός του και κοινοβουλευτικούς συντάκτες. 
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, έπειτα από τέσσερις ημέρες συζητήσεων στη Βουλή, που χαρακτηρίστηκαν από χαμηλούς τόνους και άδεια έδρανα.
Ουδείς αναμένει «εκπλήξεις» στην αποψινή διαδικασία, που παραδοσιακά έχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. 
Ωστόσο, όπως φάνηκε από τον κύκλο των ομιλιών τα τελευταία 24ωρα, πολλοί βουλευτές από την πλειοψηφία κατέστησαν σαφές πως η ψήφος τους μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης και, σε κάθε περίπτωση, θα τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία κατά το αμέσως προσεχές μέλλον: είτε όταν τεθούν προς έγκριση ο νέος φόρος ακινήτων και η διευθέτηση του ζητήματος των πλειστηριασμών, είτε αργότερα, όταν ενδεχομένως παρουσιαστεί ως αναγκαία η λήψη νέων μέτρων.
Το θέμα των πλειστηριασμών, όπως είναι γνωστό, θα τεθεί τουλάχιστον προς κατ\’ αρχήν συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή την τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας ζητείται παράταση ενός έτους στην προστασία της πρώτης κατοικίας και οι τράπεζες να μην μπορούν να πουλάνε σε επενδυτικά κεφάλαια τα «κόκκινα» δάνεια.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει συγκεντρώσει τα «πυρά» των βουλευτών απ\’ όλες τις παρατάξεις. 
Ο ισχυρισμός του, ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται και τα όσα είπε στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης και προβληματισμό στο Μαξίμου. 
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, δήλωσε πως δεν είναι ο ρόλος του να είναι αρεστός, αλλά να είναι χρήσιμος. 
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook