Κύκλωμα που διακινούσε τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, εξάρθρωσε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες το πρωί έξι άτομα στη Λυκόβρυση, τη Μεταμόρφωση, τους Θρακομακεδόνες και τον Πειραιά. Πρόκειται για τον αρχηγό της οργάνωσης -έναν 54χρονο ομογενή από την Αρμενία-, τον 31χρονο γιό του, την 25χρονη κόρη του, έναν 41χρονο υπήκοο Βουλγαρίας και δύο ομογενείς από το Καζακστάν και την Γεωργία, ηλικίας 34 και 24 ετών. Παράλληλα αναζητείται ένας 42χρονος ομογενής από το Καζακστάν, ενώ δύο ακόμα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, και κατόπιν ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και αποθήκες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά, 1.605.898 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 520 συσκευασίες λαθραίου καπνού των 25 γραμμαρίων.
Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση από την λαθραία διακίνηση των κατασχεθέντων τσιγάρων εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ποσό των 5.500.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν, χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης απο τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

\”Καλημέρα σας,
Άλλο ένα καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίου τσιγάρων, που στερούν από το ελληνικό δημόσιο και την κοινωνία μας πολύτιμα έσοδα, κατάφερε η Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας, εξαρθρώσαμε πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε και εμπορευόταν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, προχθές (05-12-2013) το πρωί, στις περιοχές της Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Θρακομακεδόνων και Πειραιά, συλλάβαμε έξι (6) άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Πρόκειται για τον αρχηγό της οργάνωσης, 54χρονο ομογενή από την Αρμενία, τον 31χρονο γιό του, την 25χρονη κόρη του, έναν 41χρονο υπήκοο Βουλγαρίας και δύο (2) ομογενείς από το Καζαχστάν και την Γεωργία, ηλικίας 34 και 24 ετών, αντίστοιχα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, παράβαση του νόμου περί όπλων και πλαστογραφία.
Επίσης, στην ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι είναι και ένας 42χρονος ομογενής από το Καζαχστάν, ο οποίος αναζητείται, καθώς και δύο (2) ακόμα άτομα, τα οποία δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.
Η αστυνομική έρευνα κατέδειξε ότι, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας λειτουργούσαν με εσωτερική ιεραρχία και διακριτούς ρόλους, διοχετεύοντας παράνομα στην εγχώρια αγορά μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, αποκομίζοντας έτσι σημαντικά χρηματικά ποσά.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, πραγματοποιήσαμε έρευνες, παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε οικίες και αποθήκες, όπου βρήκαμε και κατασχέσαμε, συνολικά, 1.605.898 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 520 συσκευασίες λαθραίου καπνού των 25 γραμμαρίων.

\"\"

Πιο αναλυτικά, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε αρχές Απριλίου του 2013, όταν σε εγκαταστάσεις μεταφορικής εταιρείας στην Ελευσίνα, εντοπίστηκαν τέσσερις (4) παλέτες, με εκατό σαράντα (140) συνολικά συσκευασίες, που περιείχαν, σύμφωνα με τις ενδείξεις, ξυλεία πατωμάτων LAMINATE, με προορισμό την Ιταλία.
Ωστόσο, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε ότι οι συσκευασίες αυτές ήταν κατάλληλα διαμορφωμένες στο εσωτερικό τους και περιείχαν συνολικά 23.368 πακέτα λαθραίων τσιγάρων διαφόρων εταιρειών.
Αρχικά εξακριβώσαμε ότι αποστολέας των τσιγάρων ήταν ο 54χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και στη συνέχεια, από την εξέλιξη των ερευνών, εντοπίσαμε τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, ενώ ανιχνεύσαμε τη μεθοδολογία δράσης τους και διακριβώσαμε τα επιμέρους στοιχεία, σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης, διακίνησης, διάθεσης και εμπορίας των λαθραίων τσιγάρων.
Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση για την αποθήκευση των λαθραίων τσιγάρων χρησιμοποιούσε κατάλληλα διαμορφωμένες αποθήκες, τις οποίες ενοικίαζε, επιλέγοντας δυσεπιτήρητες περιοχές, ενώ για τη διακίνηση και μεταφορά τους, φορτηγά αυτοκίνητα, κλειστού τύπου (βαν), στα οποία είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, που αντιστοιχούσαν σε οχήματα ίδιας μάρκας, τύπου και χρώματος.
Κατά τη φόρτωση και μεταφόρτωση των τσιγάρων και σε όλα τα στάδια της διακίνησης, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και αντιπαρακολούθησης, για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις Αρχές.
Η εγκληματική οργάνωση διοχέτευε τα λαθραία τσιγάρα είτε στην εγχώρια αγορά, είτε σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία. Στο εσωτερικό της χώρας εφοδίαζαν αλλοδαπούς, οι οποίοι πουλούσαν στη συνέχεια τα λαθραία τσιγάρα στη λιανική αγορά. Στο εξωτερικό, η αποστολή των λαθραίων τσιγάρων γινόταν μέσω μεταφορικών εταιρειών, με δέματα, κατάλληλα διαμορφωμένα για την αποτροπή εντοπισμού τους από τις Αρχές, χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία ταυτότητας.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, βρήκαμε και κατασχέσαμε σε αποθήκη που είχε νοικιάσει η εγκληματική οργάνωση στους Θρακομακεδόνες 1.520.030 πακέτα λαθραίων τσιγάρων με διάφορες μάρκες.

\"\"

Επίσης, σε δύο (2) σπίτια στους Θρακομακεδόνες και στη Λυκόβρυση, που είχε νοικιάσει η εγκληματική οργάνωση, βρήκαμε και κατασχέσαμε:
62.500 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 520 συσκευασίες λαθραίου καπνού, των 25 γραμμαρίων, με διάφορες μάρκες,
πιστόλι των 9mm, με δύο φυσίγγια εντός της γεμιστήρας του,
περίστροφο με τέσσερα φυσίγγια στο βυκίο,
κυνηγετική καραμπίνα και φυσίγγια κυνηγετικού όπλου,
αεροβόλο,
φλόμπερ,
τριάντα τέσσερα (34) φυσίγγια των 9mm,
διόπτρες νυκτός και
ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Επιπρόσθετα, κατασχέσαμε τρία (3) Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα, κλειστού τύπου (βαν), πέντε (5) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μία (1) μοτοσικλέτα, τα οποία οι δράστες χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά και διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων.
Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση από την λαθραία διακίνηση των κατασχεθέντων τσιγάρων, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ποσό των 5.500.000 ευρώ.
Από τα κατασχεθέντα, τα τσιγάρα θα παραδοθούν στο αρμόδιο Τελωνείο και τα οχήματα στον Ο.Δ.Δ.Υ., ενώ τα όπλα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν, χθες (06-12-2013), στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook