Η βιομηχανία παρασκευής τυριών σε όλο τον κόσμο αποδεικνύει πως «φύση» και «πολιτισμός» δεν είναι απλώς αδιαχώριστα, αλλά σχετίζονται απόλυτα. Ωστόσο ένα πρόσφατο Ελληνογαλλικό πρότζεκτ πηγαίνει την παρασκευή τυριού σε διαφορετικά και ίσως ανατριχιαστικά επίπεδα.

Το πρότζεκτ που ονομάζεται «Selfmade» εκπονήθηκε από τη βιολόγο Χριστίνα Αγαπάκη και ειδικός στα αρώματα Σισέλ Τολάς, οι οποίοι συνέλεξαν βακτήρια από τον αφαλό, τα πόδια, το στόμα και τα δάκρυα καλλιτεχνών, των συγγραφέων, και τυροκόμοι να δημιουργήσει 11 «ανθρώπινα τυριά».

Οπως εξηγεί η Αγαπάκη, «αυτά τα τυριά προορίζονται μόνο ως \”τροφή για σκέψη\”. Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι μετά την πρώτη ενστικτώδη αντίδραση αηδίας, το κοινό να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά τις διασταυρώσεις των ανθρώπων και των μικροβιακών καλλιεργειών.»

Ακολουθούν τα πιο παράξενα τυριά που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά:

Τυρί από μητρικό γάλα
Μία ιδέα για τους χορτοφάγους λάτρεις του τυριού. Την ιδέα εισήγαγε ένας σεφ από τη Νέα Υόρκη, ο Ντάνιελ Ανγκερερ, ο οποίος κατασκεύασε τυρί από το γάλα της συζύγου του. Ωστόσο επειδή οποιοδήποτε ανθρώπινο στοιχείο συνδυάζεται με τρόφιμα, οι κριτικοί επιτέθηκαν στο «ανθρώπινο τυρί» χαρακτηρίζοντας το κανιβαλιστικό. Μια δημοσιογράφος ωστόσο δοκίμασε το τυρί και όπως αναφέρει διαπίστωσε ότι είναι «παράξενα απαλό και ανάλαφρο, όπως η πανακότα.». Το τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης απαγόρευσε από τον σεφ να παράγει το συγκεκριμένο τυρί, ωστόσο η πρακτική του πλέον αποτελεί αντικείμενο πειραματισμού σε όλο τον κόσμο.

Pule – Το ακριβότερο Τυρί στον Κόσμο
Αν πιστεύετε ότι το Καμαμπέρ είναι ακριβό, τότε το Σερβικής παραγωγής τυρί pule από γάλα γαϊδούρας, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, με τιμή που αγγίζει τα 576 δολάρια το κιλό.

Χρειάζονται περίπου 25 λίτρα γάλα γαϊδούρας για να παρασκευαστεί ένα κιλό pule διότι το γάλα γαϊδούρας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεδομένου ότι κάθε θηλυκό γαϊδούρι μπορεί να παράγει μόνο 20 λίτρα γάλακτος το χρόνο, κάθε λίτρο κοστίζει περισσότερο από 50 δολάρια. Ετσι ένας Σέρβος γάιδαρος μπορεί να βγάλει περισσότερα χρήματα σε ένα χρόνο από ότι ένας νεαρός Σέρβος γιατρός.

Casu Marzu – Το τυρί με τις προνύμφες
Ιδιαίτερα δημοφιλές στη Σαρδηνία, το τυρί αυτό κατασκευάζεται από πρόβειο γάλα και μέχρι εδώ όλα φαίνονται απολύτως φυσιολογικά. Μέχρι να αποκαλυφθεί το μυστικό του συστατικό: Προνύμφες από μύγες τυριού.

Casu marzu , σημαίνει «σαπισμένο τυρί» και για την παρασκευή του χρησιμοποιείται το οξύ από το πεπτικό σύστημα των προνυμφών για να διασπάσει το λίπος στο γάλα του προβάτου, με αποτέλεσμα ένα μαλακό και υγρό προϊόν. Με το πέρασμα του χρόνου, το casu marzu γεμίζει χιλιάδες προνύμφες .

Κάποιοι επιλέγουν να αφαιρέσει τα σκουλήκια πριν φάνε το τυρί, ενώ άλλοι δεν κάνουν. Είναι καθαρά θέμα γούστου. Ωστόσο όσοι επιλέγουν να το φάνε μαζί με τις προνύμφες πρέπει να καλύπτουν το τυρί με το χέρι, αφού αν τρομάξουν οι προνύμφες μπορούν να πηδήξουν μέχρι και 15 εκατοστά ψηλά.

Vieux Boulogne – Το πιο βρωμερό τυρί στον κόσμο
Το προσωνύμιο του δεν αποτελεί υπερβολή, αφού πράγματι αυτό το τυρί ονομάστηκε το πιο βρωμερό τυρί του κόσμου σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθηστο Πανεπιστήμιο Κράνφιλντ της Αγγλίας το 2004. Η «ηλεκτρονική μύτη» και μια ομάδα από 19 ανθρώπινες μύτες του απένειμαν τον τίτλο, ξεπερνώντας ακόμη και το Époisses de Bourgogne, ένα άλλο γαλλικό τυρί με τόσο έντονο άρωμα που έχει ήδη απαγορευτεί στα Γαλλικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά του Vieux Boulogne δημιουργήθηκε από μία μοναδική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, η κρούστα του λούζεται με μπύρα, και η αλληλεπίδρασή της με τα ένζυμα στο τυρί ενεργοποιεί αυτή την ισχυρή οσμή .

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook