Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας Τζίρι Ρουσνόκ εμπιστεύθηκε στον διπλανό του στο τσεχικό κοινοβούλιο ότι ελπίζει πως θα «γλιτώσει» την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, σε μία ιδιωτικού χαρακτήρα συνομιλία , που, όμως, καταγράφηκε και κυκλοφόρησε προκαλώντας σχολιασμό στο Διαδίκτυο.

Απευθυνόμενος χθες στον υπουργό Αμυνας Βλαστιμίλ Πίτσεκ, τον διπλανό του στα έδρανα του κοινοβουλίου, ο Ρουσνόκ είπε: «Ελπίζω ότι ο πρόεδρος θα πάει στη θέση μου. Τρέμω στην ιδέα ότι θα πάω».

Η συνομιλία ακούστηκε από τα μικρόφωνα του κοινοβουλίου και στη συνέχεια μεταδόθηκε από τη δημόσια τσεχική τηλεόραση.

«Εχω ένα γεύμα και επίσης ένα δείπνο φίλε μου, αλλά φοβάμαι ότι θα είμαι υποχρεωμένος να πάω. Δεν έχω καμιά όρεξη», είπε και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως ο πρόεδρος Μίλος Ζέρμαν θα πάει στη Νότια Αφρική για να παρευρεθεί στην κηδεία.

Όμως ο πρόεδρος της χώρας αναρρώνει από τραύμα στο γόνατο και η παρουσία του στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, στις 15 Δεκεμβρίου, δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη.

«Πώς θα μπορέσει να σκαρφαλώσει τις σκάλες του αεροπλάνου. Πιστεύω ότι δεν θα ανέβει στο αεροπλάνο, χάθηκα», λέει στον διπλανό του.

Ο Τζίρι Ρουσνόκ, ο οποίος μόλις προηγουμένως είχε απευθύνει συλλυπητήριο μήνυμα εκφράζοντας τη βαθιά του οδύνη μετά τον θάνατο του Μαντέλα, ζήτησε συγγνώμη για τα λόγια του σήμερα με σύντομο μήνυμα που έστειλε στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης, παραδεχόμενος ότι ήταν ανάρμοστα.

Ο Νέλσον Μαντέλα επισκέφθηκε την Τσεχοσλοβακία τον Μάιο 1992. Εγινε στενός φίλος του Βάτσλαβ Χάβελ, τότε προέδρου της χώρας. Ο Βάτσλαβ Χάβελ πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 2011 σε ηλικία 75 ετών.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook