Με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στον κυριακάτικο «Φιλελεύθερο» ο Οζντίλ Ναμί –πρώην συνεργάτης του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και νυν «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους– επιβεβαιώνει το προχθεσινό δημοσίευμα του Newsit.com.cy για συμφωνία κατά 95% της ε/κ και τ/κ πλευράς επί του κοινού ανακοινωθέντος και άμεσες εξελίξεις εντός της εβδομάδας.

Ο κ. Ναμί κάνει λόγο για συγκλίσεις στις απόψεις των δυο πλευρών και δηλώνει σίγουρος πως τις επόμενες μέρες θα υπάρξει το κοινό ανακοινωθέν και θα επανεκκινήσουν οι συνομιλίες. Δεν παραλείπει ωστόσο να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, «γιατί θέλει ρητή αναφορά σε μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα», ενώ συγχρόνως υποστηρίζει πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να λέει κάτι και να βάζει τελεία.

Ο ψευδοϋπουργός διαμηνύει ότι η τ/κ πλευρά θα κάνει ό,τι μπορεί για να καθησυχάσει τους φόβους που είχαν εκφραστεί την περίοδο του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν και λέει πως «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συνολική λύση ομοσπονδίας με τους Ελληνοκύπριους».

Παράλληλα, ο κ. Ναμί επισημαίνει ότι η τ/κ πλευρά έχει καταθέσει γραπτές προτάσεις που λένε όχι σε οποιαδήποτε μορφή απόσχισης, διαίρεσης ή ενοποίηση με άλλη χώρα. Ενώ απαντάει καυστικά και στον Τούρκο υπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αναφέρθηκε σε διαζύγιο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δηλώνοντας με νόημα πως «στην Κύπρο έχουμε καθολικό γάμο».

Τέλος, ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων καλεί τους Ελληνοκύπριους να … μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που παρουσιάζεται και να εργαστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Παρασκήνιο με συμβιβαστικό κείμενο που υπέβαλε ο ΟΗΕ

Όπως όλα δείχνουν η εγρήγορση των εμπλεκόμενων πλευρών για την κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν «χτυπάει κόκκινο», ενώ στο παρασκήνιο κινούνται Αμερικανοί –μέσω του πρέσβη τους στη Λευκωσία– και ΟΗΕ, ο οποίος φαίνεται να έχει καταθέσει συμβιβαστικό κείμενο στην ε/κ και τ/κ πλευρά και να περιμένει τις αντιδράσεις τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο κείμενο των Ηνωμένων Εθνών επιχειρείται να ικανοποιηθεί η ε/κ πάγια θέση για μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Ωστόσο, εμπόδιο στη διασφάλιση των παραπάνω στέκονται αναφορές στο κατάλοιπο εξουσίας, που θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη.

Στο κείμενο ορίζονται με σαφήνεια οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και ποιες θα απορρέουν από τα συνιστώντα κράτη.

Οι «εποικοδομητικές ασάφειες» δεν λείπουν, καθώς αναφορές στο κείμενο που μπορούν να ληφθούν ως θετικές για την ε/κ πλευρά αίρονται με άλλες διατυπώσεις που στόχο έχουν να μην αφήσουν ανικανοποίητη και την τουρκική πλευρά.

Επιστροφή Ντάουνερ και ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σήμερα καταφτάνει στο νησί ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ και αναμένεται να «ριχτεί στη μάχη» των διαβουλεύσεων για το κοινό ανακοινωθέν.

Παράλληλα οι Βρετανοί στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης ως μοχλό πίεσης προς τη Λευκωσία, επαναφέροντας το ζήτημα της αναθεώρησης της αποστολής και του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, εφόσον μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν υπάρξουν θετικά σημάδια για επανέναρξη των συνομιλιών.

newsit.com.cy/

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook