Πρώτη δημοσίευση: 13:34

\”Πρωταγωνιστής\” στην υπέρ-συνταγογράφηση εμφανίζεται ο Νομός Χανίων καθώς σύμφωνα με στοιχεία, συγκαταλέγεται στους 10 νομούς πανελλαδικά, στους οποίους καταγράφεται η υψηλότερη δαπάνη για κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις και στους οποίους γεννιούνται σοβαρές υποψίες για παραβατικότητα και τέλεση παράνομων συνταγογραφήσεων.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσιάζονται σε εκτενές ρεπορτάζ της \”Καθημερινής της Κυριακής\”, σύμφωνα με το οποίο:

Βασικός πρωταγωνιστής λοιπόν νομός στη συνταγογράφηση είναι ο νομός Λαρίσης με 9% του συνολικού όγκου αυτής, έχοντας 17.000 ευρώ για εξετάσεις ανά χίλιους κατοίκους, έναντι 10.000 ευρών στον νομό Μαγνησίας που έρχεται δεύτερος.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά, σημειώνουμε πως η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει ένα 10% αλλά με τον ίδιο αριθμό παραπεμπτικών με την Λάρισα.

Στην Αττική το ποσό για εξετάσεις ανά χίλιους κατοίκους βρίσκεται στις 8.000 ευρώ με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ να δείχνουν ότι η αναγραφή παραπεμπτικών από αγγειοχειρουργούς και γαστρεντερολόγους, στον νομό Λαρίσης, να είναι εξαπλάσια απ΄\’ ότι στην Αττική.

Από τον ΕΟΠΥΥ σημειώνουν με νόημα πως οι διαφορές αυτές \”δεν εξηγούνται επαρκώς από τοπικά προβλήματα υγείας ή από τη διαφορετική αναλογία ιατρών της κάθε ειδικότητας ως προς τον πληθυσμό του κάθε νομού\”. (Καθημερινή της Κυριακής)

Αντίστοιχα \”μυστήρια\” όμως συναντιούνται και αλλού. Στο δήμο Αλίμου για παράδειγμα παρουσιάζεται 13 φορές υψηλότερη ζήτηση σε χειρουργούς απ΄\’οτι σε ολόκληρο το μέσο όρο της Αττικής, ενώ η ζήτηση γαστρεντερολόγων στην Νέα Σμύρνη είναι πέντε φορές υψηλότερη.

Η υψηλότερη μέση τιμής συνταγής καταγράφηκε στον νομό Καρδίτσας, 103,3 ευρώ ανά συνταγή ή 2,2 φορές η διάμεση τιμή, όπως αυτή καταγράφηκε στην Αρκαδία και τα Χανιά.

Οι δέκα νομοί με την υψηλότερη δαπάνη για κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις είναι:

Λαρίσης

Μαγνησίας

Τρικάλων

Αχαϊας

Θεσπρωτίας

Αττικής

Δράμας

Κέρκυρας

Χανίων

Ιωαννίνων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook