Η σκηνοθέτις, ηθοποιός και συγγραφέας Μαριέτα Ριάλδη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια, βυθίζοντας στο πένθος το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η Μαριέτα Ριάλδη έγραψε έργα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, όπως τα «Ουστ, Καφέ Σαντάν», «ΣΚ», ενώ έπαιξε σε έργα όπως τα «Άμλετ», «Βρικόλακες», «Έντα Γκάμπλερ» και «Αντιγόνη».

Το 1967 ίδρυσε το Πειραματικό θέατρο, που αποτέλεσε επανάσταση στο χώρο του θεάτρου και ένα μεγάλο άνοιγμα σε όλες τις νέες θεατρικές δυνάμεις. 

Έδωσε στέγη στο νεοελληνικό έργο, που τον καιρό εκείνο ήταν στο περιθώριο. Ανέδειξε συγγραφείς όπως ο Καμπανέλης, ο Μουρσελάς, ο Γκούφας, ο Σκαρίμπας, ο Ζιώγας. 

Από το θέατρό της πέρασαν πολλές αξιόλογες μονάδες της ελληνικής σκηνής. Εκεί πρωτοπαρουσιάστηκαν οι παραστάσεις με πειραματική φόρμα στο λόγο και την εικαστική παρουσίαση.

Πήρε μέρος σε διεθνή Φεστιβάλ, αποσπώντας -με το Πειραματικό Θέατρο- πολλές διακρίσεις.

(Τα στοιχεία προέρχονται επό το πρόγραμμα του Εθνικού θεάτρου για την παράσταση του έργου της "Οι άστεγοι", το οποίο ανέβηκε το 1997 σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου.)lifo.gr