Περίπου 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βιαιότητες των τελευταίων τριών ημερών στο Μπανγκί, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος εκτιμά πάντως ότι η ηρεμία επέστρεψε στην κεντροαφρικανική πρωτεύουσα.
\”Τις τελευταίες τρεις ημέρες καταμετρήθηκαν 394 νεκροί. Η ηρεμία επέστρεψε στο Μπανγκί παρά το γεγονός ότι σημειώνονται ακόμα βιαιότητες σε κάποιες περιοχές\”, τόνισε ο Φαμπιούς στο ραδιοσταθμό France 3 και πρόσθεσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί με το γάλλο πρεσβευτή στο Μπανγκί.
\”Στη χώρα διεξάγονται ορισμένες επιχειρήσεις και η επιχείρηση αφοπλισμού των (πρώην ανταρτών) Σελέκα πρόκειται ν\’ αρχίσει\”, υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός.
Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν αναπτυχθεί 1.600 γάλλοι στρατιώτες, οι οποίοι βάσει εντολής του ΟΗΕ, θα βοηθήσουν την αφρικανική δύναμη που βρίσκεται στη χώρα αυτή να αποκαταστήσει την ασφάλεια.
\”Ο ρόλος μας είναι σαφής, είναι κατ\’ αρχήν ένας ρόλος για την αποκατάσταση της ασφάλειας. Η διαταγή είναι να τους αφοπλίσουμε και να τους περιορίσουμε, το κάνουμε με την αφρικανική δύναμη. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι (αντάρτες Σελέκα) εγκαταλείπουν τη στολή τους και ντύνονται με πολιτικά, αυτή είναι η δυσκολία\”, πρόσθεσε.
Ο γαλλικός στρατός παράλληλα με την ανάπτυξή του στο Μπανγκί άρχισε χθες να λαμβάνει θέσεις στη βορειοδυτική χώρα, όπου από τον Σεπτέμβριο σημειώνονται συχνά διαθρησκευτικές συγκρούσεις.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook