Όταν συστάθηκε πριν από 101 χρόνια ονομαζόταν Εθνικό Ορφανοτροφείο Θυμάτων Πολέμου… Σήμερα έχει μετονομαστεί σε Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο και φιλοξενεί παιδάκια ηλικίας από 2,5 έως 5,5 ετών.

Λειτουργούν δύο τμήματα: το κλειστό όπου τα παιδάκια διαμένουν εκεί και το ανοιχτό που λειτουργεί ως παιδικός σταθμός.

Όπως εξηγεί η κ. Σοφία Μερτίκα στο newpost, πρόεδρος των εργαζομένων του Ιδρύματος γνωστού και ως Νηπιοτροφείου Καλλιθέας στο κλειστό τμήμα φιλοξενούνται παιδάκια που είτε έχει αφαιρεθεί η επιμέλεια από τους γονείς τους με εισαγγελική παραγγελία είτε οι γονείς ή ο γονιός επειδή δεν μπορεί λόγω έλλειψης χρημάτων να τα μεγαλώσει απευθύνεται στο Ίδρυμα.

Τα περίπου 28 παιδάκια διαμένουν μέσα στο Νηπιοτροφείο όπου τους παρέχεται στέγη, τροφή και μάθηση αλλά και πολλή πολλή αγάπη, όπως λέει η κ. Μερτίκα.

«Περιμένουν κάθε μέρα με αγωνία είτε τη συνάντηση είτε το τηλεφώνημα με τη μαμά», μας λέει και όπως εξηγεί αν και μεταξύ των παιδιών και των εργαζόμενων στο Νηπιοτροφείο έχει αναπτυχθεί μια ισχυρή σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μητέρα.

Για το λόγο αυτό σε πολλές περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια μεταξύ των εργαζόμενων και των γονιών έτσι ώστε το παιδί είτε κάποια βράδια αλλά και τα Σαββατοκύριακα να επιστρέφει στο σπίτι του για να μην χάνει την επαφή με αυτό.

Παράλληλα τα παιδιά η επιμέλεια των οποίων έχει αφαιρεθεί «φιλοξενούνται» κάποια Σαββατοκύριακα σε οικογένειες ώστε να μπορούν να νιώθουν τι σημαίνει οικογενειακό περιβάλλον.

Οι πόροι του Νηπιοτροφείου που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα είναι περιορισμένοι αφού και οι επιχορηγήσεις από το κράτος έχουν μειωθεί λόγω κρίσης.

Οι εργαζόμενοι όπως λέει η κ. Μερτίκα είναι απλήρωτοι, ωστόσο για αυτό που κάνουν έκκληση είναι να συνεχίζει ο κόσμος να στηρίζει την προσπάθειά τους.

«Στα παιδιά αυτά δεν λείπει τίποτα και αυτό το χρωστάμε στον κόσμο που μας βοηθάει και τον ευχαριστούμε», τονίζει.

Οι αιτήσεις λόγω της κρίσης έχουν αυξηθεί… Ολοένα και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να παρέχουν στα παιδιά τους τα βασικά: τροφή και στέγη και έτσι στρέφονται στο Νηπιοτροφείο. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια για φιλοξενία περισσότερων παιδιών λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Το Ίδρυμα δέχεται κάθε είδους δωρεά και βοήθεια… Aπό το πιο μικρό χρηματικό ποσό που μπορεί να πάει στην κάλυψη βασικών αναγκών όπως είναι λογαριασμοί, έξοδα συντήρησης μέχρι και ρουχαλάκια και τρόφιμα για τα παιδάκια.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook