Ένα βήμα πριν την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΠΑΠ και της ΕΥΔΑΘ φέρεται να βρίσκεται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώπιον της οποίας έχουν προσφύγει η ομοσπονδία εργαζομένων και φυσικά πρόσωπα των δύο κρατικών μονοπωλίων νερού, ζητώντας την ακύρωση της μεταφοράς τους στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απομένει μια ακόμα διάσκεψη των Συμβούλων Επικρατείας για να επικυρωθεί οριστικά η απόφαση πριν προχωρήσουν στην καθαρογραφή της, αλλά η μέχρι τώρα κρατούσα άποψη φέρεται να είναι πως δεν πρόκειται για συνταγματικά ανεκτή απόφαση δεδομένου πώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.

Ως παράδειγμα δίδεται μάλιστα το θέμα με τα παρκόμετρα, την ιδιωτικοποίηση των οποίων εμπόδισε το ΣτΕ στο παρελθόν, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να γίνει ανάθεση σε ιδιώτη αστυνομικών καθηκόντων υπηρεσιών, καθώς η αρμοδιότητα αυτή ανήκει μόνο στο κράτος και στους ΟΤΑ.

Μείζον πολιτικό θέμα

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει εργαζόμενοι με ξεχωριστές προσφυγές και στρέφονταν κατά της μεταφοράς των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ . Η υπόθεση είχε συνεκδικαστεί από την ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Ιούνιο μαζί με όλες εκείνες που είχαν υποβληθεί κατά της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχειών του Δημοσίου στον «κουμπαρά» των δανειστών. Τυχόν ακύρωση του διαγωνισμού πάντως δημιουργεί μείζων πολιτικό θέμα, γι’ αυτό πριν την καθαρογραφή της απόφασης εκτιμάται αρμοδίως ότι ουδείς θα πρέπει να προτρέχει.

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, που προγραμματιζόταν εντός του 2014, και της ΕΥΑΘ, για την οποία έχουν ήδη επιλεγεί για την επόμενη φάση του διαγωνισμού δύο επενδυτικά σχήματα, εντάσσονται στον μεγάλο κύκλο των ιδιωτικοποιήσεων από τις οποίες ήδη έχουν προϋπολογιστεί έσοδα.

Στη Βουλή

Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών για την απόφαση (που δεν έχει οριστικοποιηθεί) προκάλεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη στην οποία ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απάντησε ότι «κατόπιν της απόφασης του ΣΤΕ και εφόσον κριθεί αναγκαίο, δύναται να επαναξετασθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Επισήμως, η κυβέρνηση αναμένει την κοινοποίηση του ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει εργαζόμενοι και φορείς κατά της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων, σύμφωνα την οποία μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές του ελληνικού δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Στην ερώτησή της η κ. Ξυροτύρη επικαλείται δήλωση τόσο του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με την οποία η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της ΕΕ, όσο και του αντιπρόεδρου της Κομισιόν και επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, βάσει της οποίας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών-μελών, η δε Κομισιόν αναγνωρίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook