Εκατό χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει σήμερα στους δρόμους της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη- ανάμεσά τους πρώην βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος- με αίτημα την πτώση της κυβέρνησης και την αντικατάστασή της από ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο».

«Οι υποστηρικτές μου θέλουν περισσότερα από μια απλή διάλυση της βουλής», δήλωσε ο Σουθέπ Θαουγκσουμπάν, ο επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Οι διαδηλωτές ζητούν το τέλος του «συστήματος Θακσίν», τόνισε.

Ο Θαουγκσουμπάν ηγείτο σήμερα των διαδηλωτών που έκαναν πορεία στην έδρα της κυβέρνησης και αρκετές χιλιάδες μεταξύ αυτών έφτασαν ήδη έξω από αυτήν.

Οι διαδηλωτές αποτελούν μια ετερόκλητη συμμαχία των αστών της Μπανγκόκ -οι οποίοι αποτελούν τη μεσαία τάξη και υποστηρίζουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα- και φιλοβασιλικών ομάδων, με κοινά σημεία το μίσος για τον Θακσίν και τον φόβο για την εξέλιξη που θα έχει η κοινωνία.

Το κίνημα έλαβε διαστάσεις από τα τέλη Νοεμβρίου, με την κατάληψη πολλών υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών, ενώ έως και 180.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους. Το κίνημα εξέλαβε ριζοσπαστικό χαρακτήρα πριν από μια εβδομάδα με τις απόπειρες κατάληψης της έδρας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Στην πρωτεύουσα, νέα οδοφράγματα έχουν τοποθετηθεί γύρω από την έδρα της κυβέρνησης.

Σήμερα θα είναι η «ημέρα της κρίσης», δήλωσε ο Σουθέπ, η πρόταση του οποίου η κυβέρνηση να αντικατασταθεί από ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο» δέχεται επικρίσεις για τον αντι-δημοκρατικό της χαρακτήρα.

Η οργή των διαδηλωτών ξέσπασε από ένα νομοσχέδιο χορήγησης αμνηστίας το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα επέτρεπε την επιστροφή του Θακσίν, του πρώην πρωθυπουργού που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006 και ζει εξόριστος για να μην φυλακιστεί στην Ταϊλάνδη όπου κατηγορείται για διαφθορά και οικονομική απάτη.

Παρότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από τη Γερουσία, η αρχική διαμαρτυρία εντάθηκε.

Ο πολυεκατομμυριούχος Θακσίν, που κατηγορείται ότι συνεχίζει να ελέγχει τα πολιτικά πράγματα μέσω της αδελφής του Γινγκλούκ, διχάζει τη χώρα μεταξύ του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές και στις πόλεις του φτωχού βόρειου και βορειοανατολικού μέρους της χώρας που τον λατρεύουν και της ελίτ της Μπανγκόκ που τον θεωρεί απειλή για τη μοναρχία.

Το κυβερνών κόμμα στην Ταϊλάνδη δήλωσε ότι η πρωθυπουργός Γινγκλούκ Σιναουάτρα θα ηγηθεί του Puea Thai Party στις επερχόμενες εκλογές, μετά τη διάλυση σήμερα του κοινοβουλίου από την πρωθυπουργό και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την πολιτική κρίση.

newsbeast.gr