Οι αναδυόμενες αγορές αποτέλεσαν την αρνητική έκπληξη το 2013, μία χρονιά με εντυπωσιακές χρηματιστηριακές αποδόσεις, ιδιαίτερα στην αμερικάνικη και τις ευρωπαϊκές αγορές. Κύριο χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς των αναδυόμενων αγορών ήταν το υψηλό volatility και η ισχυρή εξάρτηση από τις εξελίξεις στην αμερικάνικη οικονομία.

Τρία είναι τα βασικά μακροοικονομικά ζητήματα που κυριάρχησαν στις αναδυόμενες αγορές το 2013 και από ότι φαίνεται θα μας απασχολήσουν και το 2014.

• Το πρώτο θέμα σχετίζεται με την πιθανή εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες προς τις ανεπτυγμένες χώρες που θα προκύψει από την υλοποίηση του tapering και την προσδοκία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις Η.Π.Α.

• Το δεύτερο αφορά την δυνατότητα αναστροφής της πτωτικής πορείας των εξαγωγών.

• Και το τρίτο ζήτημα αφορά την πορεία της Κινέζικης οικονομίας, η οποία τρέχει πλέον με σημαντικά χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και έχει εισέλθει σε μία φάση μετασχηματισμού όπου η ανάπτυξη της θα στηρίζεται εξίσου στην εσωτερική κατανάλωση και στις εξαγωγές.

Παρά το γεγονός ότι οι αναδυόμενες αγορές σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση τους πριν από 20 χρόνια, εντούτοις δεν παύουν να είναι ευάλωτες στις μεταβολές νομισματικής πολιτικής των ανεπτυγμένων αγορών και ιδιαίτερα των Η.Π.Α. Ειδικά κάποιες χώρες (Ινδία, Χιλή, Τουρκία, Μαλαισία, Βραζιλία, Ινδονησία) με υψηλή εξάρτηση της οικονομίας τους από χρηματοδότηση ξένων τραπεζών, αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα εκροής κεφαλαίων καθώς θα ανακάμπτουν οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων.

Η ανάκαμψη των εξαγωγών από τις διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται σε αρκετές από τις αναδυόμενες οικονομίες δεν αναμένεται να αποδώσουν καρπούς άμεσα. Οι ελπίδες βραχυπρόθεσμα στηρίζονται περισσότερο στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης των ανεπτυγμένων χωρών. Και σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί καθώς η Ιαπωνία με το ασθενές γιεν δείχνει να είναι περισσότερο προσανατολισμένη στις εξαγωγές ενώ στις Η.Π.Α. η διάθεση για εισαγωγές προϊόντων δείχνει να μειώνεται.

Στην Κίνα φαίνεται να κοπάζουν οι ανησυχίες των επενδυτών τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες τον Νοέμβριο για ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, οι οποίες θα την οδηγήσουν σε περαιτέρω φιλελευθεροποίηση. Αρκετοί οικονομολόγοι όμως διαπιστώνουν αρκετές ομοιότητες στην σημερινή Κίνα με την Ιαπωνία του ’70 και την Κορέα του ’90 και φοβούνται απότομη πτώση της κινέζικης οικονομίας στο κοντινό μέλλον.

Είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς αισιόδοξες απαντήσεις στα ανωτέρω θέματα και για αυτό πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις αναδυόμενες αγορές το 2014. Επισημαίνουμε όμως ότι τα ζητήματα αυτά είναι γνωστά πλέον στις αγορές και άρα τιμολογημένα σε μεγάλο βαθμό στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Η επενδυτική κοινότητα έχει εξοικειωθεί πλέον με την ιδέα ότι οι αναδυόμενες αγορές θα χαρακτηρίζονται πλέον από χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μικρότερη συσσώρευση συναλλάγματος και περισσότερη εξάρτηση από την εγχώρια ζήτηση.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook