Στα…. χέρια της Τράπεζας της Ελλάδος παραδίδεται σήμερα η έκθεση της BlackRock για την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, σηματοδοτώντας, στην ουσία, την έναρξη της τελικής φάσης των εγχώριων stress tests.

Η κεντρική Αρχή θα καταλήξει στις επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για κάθε τράπεζα βασισμένη στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, ενώ θα λάβει υπόψη τις μέχρι σήμερα κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά και τις ενέργειες που περιγράφονται στα σχέδια αναδιάρθρωσης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η ΤτΕ θα ανακοινώσει τις ανάγκες που προκύπτουν από τις προβλέψεις για τις πιστωτικές ζημιές, βάσει των διαφορετικών σεναρίων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους εμφανίζονται αισιόδοξες και εκτιμούν ότι οι όποιες επιπρόσθετες ανάγκες θα είναι διαχειρίσιμες, ενώ εκτός της Eurobank, η οποία προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 2 δισ. ευρώ, δεν αποκλείεται οι υπόλοιπες τράπεζες να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες μέσω της εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τραπεζικές διοικήσεις δηλώνουν βέβαιες ότι η επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη και των τραπεζών σε βιώσιμη κερδοφορία θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη τα επόμενα χρόνια.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του “τεστ κοπώσεως” αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ πριν καλά-καλά ολοκληρωθούν τα ελληνικά stress tests, ξεκινά ο μαραθώνιος της ευρωπαϊκής άσκησης, με τους ελληνικούς ομίλους να μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τον Οκτώβριο του 2014

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook