Ποια είναι η πιο «πράσινη» περιοχή της Αμερικής- εκείνη δηλαδή με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα κατά κεφαλήν; Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, πρόκειται για το άκρως πυκνοκατοικημένο νησί του Μανχάταν, στην Νέα Υόρκη – μια συνοικία που μπορεί στα μάτια μας να μοιάζει αστική ζούγκλα από τσιμέντο και χάλυβα, γεμάτη σκουπίδια και καυσαέρια, αλλά αποδεικνύεται πολύ λιγότερο «βρόμικη», σε απόλυτους αριθμούς, από την ύπαιθρο.

Για την ακρίβεια, ο μέσος κάτοικος του Μανχάταν παράγει 30% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τον μέσο Αμερικανό – και ο λόγος είναι, ακριβώς, πως οι Νεοϋορκέζοι είναι τόσοι πολλοί…Για κάποιον που ζει και εργάζεται στο «Μεγάλο Μήλο», η χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου είναι κατά κανόνα…ανέκδοτο: ακόμη και αν διαθέτει κανείς αυτοκίνητο, το μποτιλιάρισμα και η έλλειψη χώρων στάθμευσης συνήθως τον οδηγούν να χρησιμοποιεί καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και ιδίως το μετρό.

Έτσι, ενώ το ποσοστό των Αμερικανών που χρησιμοποιεί καθημερινά ΜΜΜ δεν ξεπερνά το 8%, στο Μανχάταν ξεπερνά το 80%! Επίσης, τα μικροσκοπικά – συγκριτικά με τα κλασικά διώροφα σπίτια των προαστίων –διαμερίσματα των πολυκατοικιών του Μανχάταν θερμαίνονται πολύ ευκολότερα και «κρατάνε την ζέστη» καλύτερα από τις ιδιωτικές κατοικίες. Και βέβαια τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης και ψύξης είναι συνήθως πολύ αποδοτικότερα, ως σύνολο, από τα αυτόνομα.

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία φιλοξενούνται σε εκτενές δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Time, που δίνει έμφαση στις προσπάθειες διάφορων μεγαλουπόλεων (Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Πόρτλαντ) να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις κατά κεφαλή εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, βελτίωσης των συγκοινωνιών κ.α.

Μην βιαστείτε πάντως να κάνετε αναγωγές με τις ελληνικές μεγαλουπόλεις και να υποστηρίξετε π.χ. πως οι κάτοικοι της Κυψέλης είναι πιο ευαίσθητοι οικολογικά από τους βουνίσιους και τους νησιώτες: στις δικές μας πόλεις το Ι.Χ. δυστυχώς παραμένει «βασιλιάς», ενώ ο έλεγχος των καυστήρων και η πάσης φύσεως εξοικονόμηση ενέργειας είναι τα συντομότερα ανέκδοτα...