Περισσότεροι από 70 ηγέτες από όλον τον κόσμο –από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί– θα μεταβούν στη Νότια Αφρική για να παραστούν στις εκδηλώσεις στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο κουβανός ηγέτης Ραούλ Κάστρο, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παραστούν στην επιμνημόσυνη τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Γιοχάνεσμπουργκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Το στάδιο 95.000 θέσεων στο Σοβέτο, το προάστιο εκείνο που βρέθηκε στο επίκεντρο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, θα φιλοξενήσει την κυριότερη επιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα, ο οποίος πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 95 ετών.

"Όλος ο κόσμος έρχεται στη Νότιο Αφρική", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κλέισον Μονιέλα υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη διοργάνωση και την ασφάλεια μίας τόσο μεγάλης εκδήλωσης μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

"Προφανώς δεν ξεκινάμε από το μηδέν αναφορικά με τη διοργάνωση. Διαθέτουμε ένα σύστημα που τίθεται σε εφαρμογή όποτε προκύπτουν γεγονότα τέτοιας εμβέλειας", συμπλήρωσε ο Μονιέλα.

Την Κυριακή, οι πιστοί κατέκλυσαν τις εκκλησίες, τα τεμένη και τις συναγωγές για να προσευχηθούν στη μνήμη του ανθρώπου που ήταν για εκείνους "Πατέρας του Έθνους".

Συλλυπητήρια καταφθάνουν από ολόκληρο τον κόσμο.

"Το γεγονός ότι ξένοι ηγέτες μεταβαίνουν στη Νότιο Αφρική την τελευταία στιγμή αντανακλά την ειδική θέση που έχει στην καρδιά των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο ο Νέλσον Μαντέλα", δήλωσε ο υπουργός προεδρίας Κόλινς Σαμπάνε.

Μετά την αυριανή εκδήλωση μνήμης η σορός του Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή – εκεί όπου ορκίστηκε πρόεδρος το 1994.

Η ταφή θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στο χωριό Κούνου, όπου ο Μαντέλα έζησε τα παιδικά του χρόνια, στον αγροτικό νότο της χώρας. Ωστόσο, μόνο "πολλοί λίγοι" ξένοι ηγέτες θα παραστούν στην κηδεία, είπε ο Μονιέλα προσθέτοντας ότι οι αρχές θέλησαν η συγκεκριμένη τελετή να είναι περισσότερο οικογενειακή.

newpost.gr