Εχει ίσως τα περισσότερα εγγόνια από κάθε άλλον πολιτικό στη χώρα µας. Ορισµένα από αυτά ακολούθησαν τον εγχώριο δρόµο της πολιτικής, που και ο ίδιος διήνυσε από τα νιάτα του, περνώντας από όλες σχεδόν τις βαθµίδες της.

Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερα από τα δεκατρία εγγόνια του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, άγνωστα στην Ελλάδα, τα οποία σταδιοδροµούν µε επιτυχία στο εξωτερικό, έχοντας µεγαλώσει στη Γαλλία.

Πρόκειται για τα παιδιά της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη και του Πασκάλ Γκουρντέν, τα οποία «απολαµβάνουν» την ανωνυµία τους στην Πόλη του Φωτός.

Ο Πιερ, ο Νικολά, η Χριστίνα και ο Ζαν αποτελούν τη νέα γενιά των Μητσοτάκηδων που διαπρέπουν στη Γαλλία, µακριά από την πατρίδα του παππού τους, την οποία όµως επισκέπτονται συχνά-πυκνά, κρατώντας στενούς δεσµούς µε την οικογένεια της µητέρας τους.

∆εν θα µπορούσαν εξάλλου να κάνουν διαφορετικά, καθώς η κρητική νοοτροπία της συχνής επαφής µε την πατρίδα έχει περάσει και στην οικογένεια Γκουρντέν.  

Ο ΠΟΛΥ∆ΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ.

Ο Πιερ θεωρείται ο «φιλόσοφος» της γαλλικής «αντιπροσωπίας» των Μητσοτάκηδων, καθώς διαθέτει ρητορικές ικανότητες και είναι πολυδιαβασµένος.

Εχει σπουδάσει στο φηµισµένο Πανεπιστήµιο Πολιτικών Επιστηµών του Παρισιού Sciences Po, από όπου έχουν αποφοιτήσει γνωστοί πολιτικοί και πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας, ενώ έχει εργαστεί σε µία από τις µεγαλύτερες εταιρείες στρατηγικών συµβούλων του Παρισιού, την Giacometti Peron Associés ως στέλεχος.

Γι’ αυτό και στην οικογένεια δεν απόρησαν όταν αυτός το 2007 εντάχθηκε στο στενό κοµµατικό επιτελείο του Νικολά Σαρκοζί, αναλαµβάνοντας προεκλογικά τη συγγραφή αρκετών από τους λόγους και τις οµιλίες του τότε υποψηφίου της Κεντροδεξιάς για τα Ηλύσια Πεδία.

Λέγεται, µάλιστα, πως ο Πιερ Γκουρντέν κέρδισε την εµπιστοσύνη και την εκτίµηση του Γάλλου µετέπειτα προέδρου. Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, έπαιξε σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση καλών σχέσεων µεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του Ελληνα τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραµανλή.

Ο νεαρός πολιτικός επιστήµων επισκέπτεται συχνά την Αθήνα, όχι µόνο γιατί του αρέσουν τα καφέ της Πλατείας Κολωνακίου, αλλά και τα νησιά των Κυκλάδων, όπως και η Κρήτη το καλοκαίρι.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, συναντά τον θείο του, υπουργό ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο δίνει και συµβουλές πολιτικής στρατηγικής.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας συχνάζει στο εστιατόριο «it», που άνοιξε πρόσφατα η Κάλλια Καµπουρίδου, σύζυγος του δηµάρχου Καρπενησίου, Κώστα Μπακογιάννη, µε τον οποίο έχουν ξεχωριστή φιλία.

ΠΑΡΑ∆ΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Η Χριστίνα είναι η µόνη από τα αδέλφια Γκουρντέν που ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της.

Μετά τις σπουδές της στο πιο σηµαντικό Πανεπιστήµιο της Γαλλίας για τη νοµική επιστήµη, το Université Panthéon Assas (Paris II), και στη συνέχεια στο Humboldt – Universität zu Berlin, ξεκίνησε να εργάζεται από το 2010 ως δικηγόρος, αρχικά ασκούµενη και στη συνέχεια στο νοµικό γραφείο του Πασκάλ Γκουρντέν, στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι παρέµεινε στο Παρίσι, οργανώνοντας τα επαγγελµατικά της, δεν σηµαίνει ότι δεν ταξιδεύει στην Ελλάδα.

Ο γάµος της εξάλλου µε τον επίσης δικηγόρο Ζαν Μπατίστ Βαλεϊρέ έγινε πριν από έναν χρόνο στην Κρήτη, µε όλες τις κρητικές παραδόσεις.

Η θρησκευτική τελετή πραγµατοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στα Χανιά και ακολούθησε το γαµήλιο γεύµα στον ελαιώνα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, µε άκρως ελληνικό µενού.

Η βραδιά, βέβαια, έκλεισε µε συρτάκι και λαϊκούς χορούς της Κρήτης, που ξεσήκωσαν τους καλεσµένους του ζευγαριού από την Ευρώπη. 

Ο ΘΕΤΙΚΟΣ

Ο τρίτος της οικογενείας, Νικολά Γκουρντέν, προτίµησε να µην ακολουθήσει το επάγγελµα του πατέρα του, αλλά έστρεψε από µικρός το ενδιαφέρον του στις θετικές επιστήµες.

Ετσι, µετά τις σπουδές του στην Ecole Polytechnique του Παρισιού, εργάστηκε µέχρι το 2008 ως απλός συνεργάτης στη γνωστή εταιρεία Rothschild, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει µεταναστεύσει στο Λονδίνο, όπου κατέχει διευθυντική θέση σε µεγάλη επενδυτική εταιρεία.

Μέσα στο επόµενο διάστηµα όµως θα µετακοµίσει στα γραφεία της ίδιας εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ, καθώς ανέλαβε νέα, αναβαθµισµένη θέση.

Η αγάπη του για την πατρίδα της µητέρας του τον οδήγησε αρκετές φορές στην Ελλάδα, όπως όταν γνώρισε τη σύζυγό του, η οποία προέρχεται και αυτή από «τζάκι».

Πρόκειται για την Αλεξία Καλογεροπούλου, κόρη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου, Αριστείδη Καλογερόπουλου-Στρατή.

Μάλιστα, πριν από τον γάµο τους, ο Νικολά, θέλοντας να ακολουθήσει τις παραδόσεις της Κρήτης, διοργάνωσε «πρόγαµο», στο σπίτι των Μητσοτάκηδων στη Γλυφάδα, όπου στήθηκε ένα τρικούβερτο γλέντι. 

Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ

Τέταρτος της «παρέας» είναι ο βενιαµίν των αδελφών Γκουρντέν, Ζαν, που σε ηλικία 18 ετών ετοιµάζεται για τις σπουδές του στα νοµικά.

Στον πόλεµο κατά της φτώχειας

Το ευρύ κοινό τη γνώρισε µέσα από τη δραστηριότητά της ως επικεφαλής του ελληνικού τµήµατος της Action Aid.

Η κόρη του επίτιµου προέδρου της Ν.∆., Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ωστόσο, γεννηµένη στην Αθήνα, µε σπουδές πάνω στη γερµανική γλώσσα, την πολιτική και το Αναπτυξιακό ∆ίκαιο, δεν είναι µόνο αυτό.

Εργάστηκε στον ΟΟΣΑ, στη ∆ιεύθυνση Εκπαίδευσης, και αργότερα στο Κέντρο Ανάπτυξης, όπου ειδικεύτηκε περαιτέρω σε θέµατα καταπολέµησης της φτώχειας στον αναπτυσσόµενο κόσµο, δείχνοντας ότι την ενδιαφέρει η πολιτική, αλλά µε πιο ευρεία έννοια και πρακτική.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, ως πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, φροντίζει για την εικόνα της χώρας µας στη Γαλλία.

«Πρέπει κι εµείς στην Ελλάδα να καταλάβουµε ότι ο πολιτισµός µας, όχι µόνο η πολιτιστική µας κληρονοµιά, αλλά ο σύγχρονος πολιτισµός µας, σε άµεση συνάρτηση µε τον ποιοτικό τουρισµό, τον οποίο θα έπρεπε να µπορούσαµε να έχουµε όλο τον χρόνο, είναι το σηµαντικότερο κεφάλαιο για τη χώρα µας.

Ενα κεφάλαιο που φοβάµαι ότι αφήνουµε σχεδόν τελείως ανεκµετάλλευτο», δήλωσε πρόσφατα περιγράφοντας τους στόχους που θα υπηρετήσει από το νέο της πόστο.

\"\"

\"\"

Του ∆ημήτρη Κουνιά, εφημερίδα \”Παραπολιτικά\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook