Το προφίλ του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ φιλοτέχνησε έρευνα, που διεξήχθη στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, τον περασμένο Ιούλιο και δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο. Η έρευνα έγινε με ευθύνη της επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού της Κουμουνδούρου και είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική, για τα χαρακτηριστικά των στελεχών και μελών του κόμματος.

Στα σχετικά ερωτηματολόγια απάντησαν 1830 σύνεδροι (από τους 3524) και στην τελική αξιολόγηση μπήκαν τα 1794, που κρίθηκαν αξιόπιστα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το αποτέλεσμα της έρευνας ο μέσος Συριζαίος είναι πενηντάρης, παντρεμένος, με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο και μέσο οικογενειακό εισόδημα 1.950 ευρώ.

Σε αντίθεση με τη δημόσια εικόνα, στην οποία εμφανίζονται πολλές δραστήριες γυναίκες, οι άνδρες κυριαρχούν, καθώς αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία.

Παρότι η εκλογική απήχηση στην παραγωγική ηλικία των 35-44 ετών, αλλά και σε μικρότερες ηλικίες είναι μεγάλη για τον ΣΥΡΙΖΑ, στον κομματικό μηχανισμό εξακολουθεί να κυριαρχεί η γενιά του Πολυτεχνείου (η ομάδα 55-64 ετών) για προφανείς μάλλον λόγους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων συμφώνησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ο πολιτικός λόγος του χαρακτηρίζεται ως ριζοσπαστικός, ενωτικός και οραματικός.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούν ιδεολογικά θεωρούν τον εαυτό τους στην μασίφ αριστερά. Πιο συγκεκριμένα αυτοτοποθετούνται στην θέση 1,9 στην κλίμακα Αριστερά (1) – Δεξιά (10), ενώ τοποθετούν τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πιο δεξιά τους (2,1). Συγχρόνως θεωρούν ότι μόνο το ΚΚΕ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (3,5), ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου τοποθετούνται στην κεντροδεξιά (ΔΗΜ.ΑΡ.: 6,7 & ΑΝ.ΕΛΛ.: 7,9), τη Δεξιά (ΠΑΣΟΚ: 8,6) ή την Άκρα Δεξιά (Ν.Δ.: 9,4 και ΧΑ: 10) (Δ.7).

Επιπλέον παρατηρείται ταύτιση αντιλήψεων μεταξύ των συνέδρων σε μια σειρά από πολιτικά ζητήματα, όπως π.χ. η προτεραιότητα της κρατικής παρέμβασης έναντι της ελεύθερης αγοράς, η μη υποχρεωτική υιοθέτηση των ελληνικών ηθών και εθίμων από τους μετανάστες, η άρνηση της ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος ή του περιορισμού των ατομικών ελευθεριών προς όφελος της ασφάλεια.

Μόλις 1 στους 3 συριζαίους πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., καθώς 2 στους 3 τη θεωρούν συνυπεύθυνη με τις ελληνικές κυβερνήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ωστόσο, στην ερώτηση «τι είναι καλύτερο να συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ωφεληθεί η Ελλάδα;», ο μέσος συριζαίος επιβεβαιώνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του δηλώνοντας στη συντριπτική πλειοψηφία τους ότι η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και όχι να διαλυθεί εντελώς, θέση που υποστηρίζει μόνο 1 στους 10 συνέδρους.

Θεωρεί επιπλέον ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες πρέπει να επικυρώνονται με δημοψήφισμα από τους πολίτες του κάθε κράτους, καθώς δεν εμπιστεύεται τα εθνικά κοινοβούλια, ούτε όμως και το δημοψήφισμα στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, το οποίο ενδεχομένως θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των πολυπληθέστερων ή και δυνατότερων οικονομικά χωρών.

Εμπιστοσύνη σε Αυγή και left.gr

Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση, ενώ ακολουθούν, σε απόσταση, τα πανελλαδικά παραδοσιακά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπος) – είναι προφανώς επιφυλακτικοί με κανάλια όπως το Μέγκα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων επιλέγει την ιστοσελίδα του Left.gr για την ενημέρωσή της, ενώ πολλοί ενημερώνονται επίσης από τον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», τις ιστοσελίδες της \”Αυγής\”, του ΣΥΡΙΖΑ και του ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο.

Επίσης ενημερώνονται τακτικά και από την έντυπη \”Αυγή\”, το κυριακάτικο φύλλο της οποίας σημειώνει το υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης. Απολύτως ικανοποιητική θεωρείται η ποιότητα της ενημέρωσης που προσφέρουν η ιστοσελίδα του Left.gr και ο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» και ακολουθούν η καθημερινή \”Αυγή\” και η ιστοσελίδα της. Ικανοποιητική θεωρείται η ιστοσελίδα του ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», ενώ μάλλον αδύναμη κρίνεται η ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook