Με τη γνωστή μέθοδο του «κλέφτη» έρχεται και πάλι η κυβέρνηση να επιβάλει μία ακόμη κρυφή φορολογία τόσο στη διαδικασία αγοραπωλησίας μετοχών. Πρόκειται για τον λεγόμενο «φόρο υπεραξίας» μέσω του οποίου το κράτος παρακρατεί ποσό της τάξης του 15% από κάθε αγοραπωλησία μετοχών. Την τελευταία στιγμή όμως προσπαθούν να «χρυσώσουν» το χάπι του νέου φόρου υπεραξίας που θα ισχύσει στις μετοχές που θα πωλούνται από 1.1.2014, με μικροαλλαγές στις διαδικασίες που προβλέπει ήδη ψηφισμένος από τον Ιούλιο του 2013, νόμος 2172.

Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο πώς θα υπολογιστεί η αξία κτήσεως για να φορολογηθούν οι μετοχές που είχε στην κατοχή του από παλιά ο μέτοχος, ενδεχομένως και από την… Κατοχή. Οι νέες διατάξεις θα διευκρινίζουν και πώς θα υπολογιστεί η αξία κτήσης για μετοχές που προήλθαν από stock options ή άλλους τρόπους.

Στο οικονομικό επιτελείο ισχυρίζονται πως με το νέο σύστημα μειώνεται ο φόρος υπεραξίας από 20% σε 15%, άρα προκύπτει ελάφρυνση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε άλλος νόμος (2110/2013) που είχε ψηφιστεί έξι μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο. Επιπλέον, με το νέο νόμο αναγνωρίζονται και οι ζημιές και μεταφέρονται επ’αόριστον για να συμψηφιστούν με μελλοντικές υπεραξίες.

Ο νόμος εκείνος του Ιανουαρίου όμως αφορούσε μόνο μετοχές που είχαν αποκτηθεί μέσα στο 2013 και στη συνέχεια μεταπωλούντο, ενώ ο νόμος του Ιουλίου κατήργησε τον περιορισμό και αφορά πλέον μετοχές οποτεδήποτε και αν αποκτήθηκαν.

Η άποψη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι «αν απέκτησε κάποιος μετοχές προ 40ετίας που είχε αγοράσει ο παππούς του, η απόδοσή τους υπερβαίνει σε αυτά τα χρόνια κατά πολύ το 15% της φορολογίας, άρα είναι και… κερδισμένος».

Προφανώς η «μπακαλίστικη» λογική του υπουργείου δεν γίνεται αποδεκτή από την αγορά που αναμένει τις τελικές ρυθμίσεις εντός της εβδομάδος.

ΣΜΕΧΑ: Ποιες αλλαγές ζητά σε φόρο υπεραξίας

Με έγγραφη πρόταση προς τον Γ. Στουρνάρα, αλλά και τους εποπτικούς φορείς, ο ΣΜΕΧΑ ζητά αλλαγές στη μέθοδο υπολογισμού του φόρου υπεραξίας 15%. Παράλληλα ζητά οι επενδύσεις να μην θεωρούνται «επιχειρηματικές συναλλαγές».

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού του φόρου υπεραξίας 15%, ο ΣΜΕΧΑ επισημαίνει ότι ο συμψηφισμός κερδών-ζημιών δεν θα πρέπει να γίνεται ανά κατηγορία τίτλων (asset class), αλλά ότι ο φόρος πρέπει να επιβάλλεται επί του αλγεβρικού αθροίσματος κερδών – ζημιών σε ετήσια βάση από την μεταβίβαση του συνόλου των τίτλων συνολικά (είτε πρόκειται για μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κ.τλ.), αφού αφαιρεθούν-προστεθούν έξοδα ή δαπάνες που αφορούν έκαστη συναλλαγή.

«Είναι προφανές, ότι η διαμόρφωση επενδυτικών αποφάσεων για τον κάθε επενδυτή, αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο από επιμέρους προϊόντα και επενδυτικές στρατηγικές» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Μελών του ΧΑ.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΜΕΧΑ ζητά ο φόρος υπεραξίας να αρχίσει να εφαρμόζεται για αγορές τίτλων οι οποίες θα γίνουν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook