«Μετ’επαίνων» για τις προσπάθειες της χώρας μας, αλλά χωρίς συμφωνία για τα «καυτά» ζητήματα των πλειστηριασμών και του δημοσιονομικού κενού, επιστρέφουν και πάλι σήμερα στην Αθήνα ο κ. Στουρνάρας και οι επικεφαλής της Τρόικας.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ συμφωνούν: η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολλά, οι επικεφαλής των ελεγκτών ετοιμάζονται να επιστρέψουν από αύριο στην Αθήνα, η δόση του 1 δισ. ευρώ μπορεί να δοθεί πριν το τέλος Δεκεμβρίου, αλλά οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα βάλουν την υπογραφή τους για την επόμενη μεγάλη δόση των δανείων, ίσως ούτε και τον Ιανουάριο.

Επί της ουσίας, μετά και το συμβούλιο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, δεν άλλαξε απολύτως τίποτε: η δόση του 1 δισ. ευρώ θα δοθεί μόλις κλείσει η συμφωνία για την τύχη των ΕΑΣ (το επιβεβαίωσαν και ο πρόεδρος του Eurogroup κ.Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος του EFSF κ.Κλάους Ρέγκλινγκ) αλλά ο έλεγχος για τη δόση των 4,4 δισ. θα συνεχίζεται και τον Ιανουάριο (όπως επιβεβαίωσαν οι κ.Ντάιζελμλπουμ και Ρεν).

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τους δανειστές «καίνε» οι αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που προωθούνται άμεσα στη Βουλή για ψήφιση. Η τρόικα θεωρεί την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ως μονόδρομο για την επιστροφή της ομαλότητας στη διατραπεζική αγορά και την ρευστότητα. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για τα θέματα αυτά μέσα στις ερχόμενες μέρες, η Τρόικα θα επιστρέψει τον Ιανουάριο για να συντάξει και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017, με αιχμή του δόρατος το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015 και τα μέτρα κάλυψής του.

Το μόνο θετικό νέο -αλλά όχι «χειροπιαστό» για την ώρα- ήταν ίσως ότι και ο κ.Ντάισελμπλουμ τόνισε πως κανείς δε ζητά πια νέα μέτρα από τη χώρα μας. Κάτι το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις τις οποίες δέχεται η κυβέρνηση και για τις οποίες ενημέρωσε το Γιούρογκρουπ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, φαίνεται πως «χαλάρωσαν» επί του παρόντος τον κλοιό των ευρωπαίων ομολόγων του.

Το κλίμα στο συμβούλιο Γιούρογκρουπ ήταν τεταμένο αλλά όχι αρνητικό σε βάρος του Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχόλια άπό όλους τους υπουργούς Οικονομικών για την πρόοδο της χώρας μας ήταν μάλλον θετικά, με πρώτο τον ίδιο κ.Σόιμπλε. Έδειξαν να ανησυχούν όμως για την κάποιου είδους «έπαρση» με την οποία η Ελλάδα στηρίζεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, εξ αιτίας της οποίας οι ευρωπαίοι εταίροι ανησυχούν μήπως καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα του 2014-2015 –λόγω προφανώς και των επικείμενων εκλογών του Ιουνίου.

Οι επικεφαλής των ελεγκτών ήδη αναχώρησαν από Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη για τη χώρα μας. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πάντως, σε κλειστό κύκλο στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε και έλαβε λάβει εξηγήσεις για την τουλάχιστον «άκαιρη» -όπως απολογητικά παραδέχτηκαν εκπρόσωποι των δανειστών- ανακοίνωση που εξέδωσαν ΔΝΤ και Κομισιόν, στο «παρά ένα» της ψήφισης στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού το Σάββατο το βράδυ, περί …μη επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook