Έκτακτη σύσκεψη λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες και θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, βροχοπτώσεις αλλά και χιονόνερο, συγκάλεσε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, με την συμμετοχή των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας.

Όπως αναφέρθηκε, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα και τέθηκαν σε επιφυλακή οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με το ανθρώπινο δυναμικό τους, τα μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και ιδιωτικών τεχνικών εταιρειών από τις οποίες και θα ζητηθεί η παρέμβαση εφόσον απαιτηθεί.

Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου απεύθυνε έκκληση στους πολίτες και ειδικά στους οδηγούς να είναι τις επόμενες ώρες ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις την ώρα ραγδαίας βροχόπτωσης-χιονόπτωσης. Παράλληλα αναφέρθηκε ότι η Τροχαία Ηρακλείου και ευρύτερα η Αστυνομική Διεύθυνση βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτα περιστατικά.

Στην σημερινή έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ηρακλείου Αλέκος Ξωμεριτάκης, ο Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Τζανοκωστάκης, από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου η αξιωματικός Μανόλης Χαλκιαδάκης, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ο αξιωματικός Μανόλης Δαμουλάκης, και από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕ Ηρακλείου τα στελέχη Χαρά Τριαματάκη και Μανόλης Παπαδάκης.

Οδηγίες προς τους πολίτες από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα (Καταιγίδες-Χιονοπτώσεις-θυελλώδεις άνεμοι)

Να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

 Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών, δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

 Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

 Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
 Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

 Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

 Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης, να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

 Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης.

 Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα κάνετε.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΙΝ & ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

• Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.
• Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
• Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
• Αποφύγετε τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου μπορεί ελαφρά αντικείμενα να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια, όπου μπορεί να πέσουν διάφορα αντικείμενα, όπως γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook