Με αυτόφωρο και βαριά πρόστιμα ύψους έως κι 1,5 εκατ. ευρώ απειλεί όσους παραβούν το πλαφόν που εχθές τέθηκε, το υπουργείο το Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις ανακοινώσεις εχθές, ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας με έγγραφό του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ι. Τέντε, ζήτησε τη συνδρομή των αρμοδίων Εισαγγελικών αρχών για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προς το πλαφόν, με την ενδεχόμενη κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος των παρανομούντων.

Σήμερα το πρωί, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ι. Τέντες, διαβίβασε την απόφαση επιβολής πλαφόν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Εφετών για την πιστή εφαρμογή της και την ενδεχόμενη κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ το μεσημέρι, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Στέφανος Κομνηνός απέστειλε προς τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις νέα εντολή ελέγχων για την τήρηση του πλαφόν.


Κατόπιν αυτών αναμένονται οι νόμιμες και άμεσες ενέργειες, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων για την τήρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Παράλληλα ενεργοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για το φορολογικό έλεγχο όσων δεν συμμορφώνονται.

Επισημαίνεται ότι οι μη τηρούντες το πλαφόν υπέχουν ποινικές ευθύνες και υφίστανται αυστηρές διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα από 5.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ).

Βάσει των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, τα μέχρι στιγμής (ώρα 15.00 μ.μ.) ποσοστά συμμόρφωσης προς το πλαφόν ανά νομό, έχουν ως εξής:

-    Χίος: 100%
-    Ρέθυμνο: 83.3%
-    Λασίθι: 94.5%
-    Δωδεκάνησα: 58.1%
-    Σάμος: 0%
-    Γρεβενά: 85.3%
-    Λέσβος:50%
-    Κεφαλονιά: 31%
-    Κυκλάδες: 73%
-    Κέρκυρα: 72%
-    Έβρος: 87%
-    Ευρυτανία: 100%
-    Φωκίδα: 100%

Σε περίπτωση δηλαδή που συνεχισθεί σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας η μη συμμόρφωση θα πρέπει να τιμωρηθεί – βάσει των σημερινών ποσοστών – τουλάχιστον το 30% των πρατηριούχων. Γεγονός πάντως είναι πως μέχρι σήμερα το απόγευμα δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση αν και το crach test θα πρέπει να το περιμένουμε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.


Με τη σειρά του ο  Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επιβολή πλαφόν από την πολιτεία, ενέργεια που όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «αντιβαίνει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική κρίση όπου, με τις πωλήσεις να τρέχουν με πτωτική τάση της τάξης του 16%, κρίνεται πλέον η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών του Κλάδου». Η ίδια ανακοίνωση συμπληρώνει πως «ο ισχυρισμός της πολιτείας ότι η επιβολή πλαφόν επιβάλλεται προς όφελος του καταναλωτή, για να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, έρχεται σε αντίφαση με τις ενέργειες του δημοσίου να αυξήσει τρεις φορές συνολικά τους φόρους (Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α.) στις βενζίνες κατά 93%, τα τελευταία δύο  χρόνια».

protothema.gr