Μέτρα για την τόνωση του τουρισμού και των επιχειρήσεων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του κλάδου στάθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών στο θέμα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Όπως είπε, εξετάζεται η ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, για επενδύσεις που δε μπορούν να ενταχθούν στο Fast Track.

Στόχος, όπως είπε, είναι και η σύσταση Κεντρικής Συντονιστικής Ομάδας για την αδειοδότηση των τουριστικών επενδύσεων που θα συμπεριλαμβάνει Γενικούς Γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που θα παρακολουθεί, θα συντονίζει και θα επιλύνει προβλήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Σε συνεργασία με το ΣΕΤΕ και στο πλαίσιο της δουλειάς του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Ανάπτυξης, θα μειωθούν, όπως είπε, τα δικαιολογητικά για νέες επενδύσεις κατά 75% και για ανανεώσεις κατά 90%, μέσω της ίδρυσης υπηρεσίας αδειοδότησης για τουριστικές επενδύσεις που δεν εντάσσονται στο Fast Track, ένα μικρό Fast Track, όπως είπε, ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα εντός αυτής της υπηρεσίας θα υπάρχει και Πολεοδομικό Γραφείο το οποίο θα επιλαμβάνεται της έκδοσης και αναθεώρησης οικοδομικών αδειών για τις μεγάλες και σύνθετες τουριστικές επενδύσεις και για τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε δημόσια ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για την τουριστική κατοικία, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση που έχει ήδη δημοσιοποιήσει και το αρμόδιο υπουργείο σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της θα γίνει μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων ή πέντε αστέρων. Μάλιστα αυτού του είδους τις επενδύσεις τις διαχώρισε από τις παραθεριστικές κατοικίες. Εστιάζοντας εκ νέου στους ξενοδόχους προανήγγειλε την αλλαγή του συστήματος των κριτηρίων ποιότητας των ξενοδοχείων (αστεροποίηση ξενοδοχειακών μονάδων).

Απευθυνόμενους στους επιχειρηματίες του κλάδου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι συνεπείς οικονομικά επιχειρήσεις θα έχουν φοροαπαλλαγές. Παράλληλα τους ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζεται το θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων με τρόπο ώστε και αυτά να προστατεύονται αλλά και να μην δημιουργούνται προβλήματα και αβεβαιότητα στην επιχειρηματική κοινότητα.

Με στόχο την τόνωση του τουριστικού προορισμού της Αθήνας ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι είναι στο τελικό στάδιο η μείωση του «σπατόσημου» στο διεθνές αεροδρόμιο \”Ελευθέριος Βενιζέλος\” τους χειμερινούς μήνες, από αεροδρόμια εκτός ΕΕ, αλλά σε απόσταση ίδια με τα πιο απόμακρα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, κάτι που ήδη ισχύει για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Αντί το μειωμένο τέλος να ισχύει μόνο για τα αεροδρόμια της Ευρώπης θα ισχύει για πτήσεις π.χ. από πόλεις όπως η Μόσχα ή το Τελ Αβίβ τους μήνες του χειμώνα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την κατάργηση του χαρτόσημου στις θεωρήσεις διαβατηρίων (Visa), γεγονός που δίνει μια πολύ σημαντική ελάφρυνση τόσο στο κόστος (40%) όσο και στην ταχύτητα της έκδοσής της.

Αναφορικά με την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η τουριστική προβολή της Ελλάδας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι κρατικό μονοπώλιο. Απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΤΕ υπογράμμισε ότι «μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε αυτό το πλαίσιο μέσα από έναν κοινό φορέα προβολής της Ελλάδας και εμπορικής αξιοποίησης των νέων μέσων».

Σημειώνεται ότι έξω από το Μέγαρο Μουσικής είχαν συγκεντρωθεί μέλη του συνδικάτου επισιτισμού – τουρισμού ξενοδοχείων Αττικής, κρατώντας πανό για την υπεράσπιση και διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών. Οι συγκεντρωθέντες αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό κατά την προσέλευσή του στη ΓΣ του ΣΕΤΕ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook