Ένας στους πέντε μαθητές καπνίζει, σύμφωνα με δημοσίευση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του 2012 σε 683 ελληνικά σχολεία και σε 37.040 μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή, ηλικίας από 13 έως 19 ετών.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος «Μαθαίνω να μην καπνίζω», τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. 

Κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται 6.000 προγράμματα αγωγής υγείας, από τα οποία, το 25% αφορά στην αποτροπή του καπνίσματος (1.500 προγράμματα πανελλαδικά).

Όλα τα προγράμματα, υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας, αφορούν μαθητές/τριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης -εκεί το πρόγραμμα διαρκεί 3 μήνες- και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με διάρκεια προγράμματος τους 5 μήνες. 

Οι υπεύθυνοι αγωγής υγείας (εκπαιδευτικοί με αυξημένα προσόντα, ένας σε κάθε νομό) επιμορφώνουν τους εκπαιδευτικούς της τάξης, οι οποίοι, με εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, στοχεύουν στην πλήρη ευαισθητοποίηση των μαθητών. 

Παράλληλα, λειτουργούν 59 Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ρόλος των οποίων είναι να επισκέπτονται τους εκπαιδευτικούς της τάξης και να δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές.

Ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης και στο κακό παράδειγμα που δίνουν βουλευτές, τονίζοντας τα εξής:

Α. Οι «μεγάλοι» δεν τα έχουμε πάει και τόσο καλά στο θέμα του καπνίσματος.
Β. Έχουμε ψηφίσει ένα νόμο, ο οποίος δεν εφαρμόζεται.
Γ. Δεν εφαρμόζεται μάλιστα ούτε μέσα στην ίδια τη Βουλή, που τον ψήφισε και χρειάστηκε να κάνουμε επιστολή μερικοί βουλευτές για να πούμε το αυτονόητο, ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα εντός των χώρων της Βουλής, όταν μάλιστα πάνω από το 80% των ερωτώμενων σε έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH το Σεπτέμβριο του 2013 δηλώνει θυμωμένο που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν εφαρμόζει το νόμο για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα. 

Οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν θυμωμένοι από το γεγονός ότι καπνίζουν, ενώ απαγορεύεται. 

protothema.gr