Οι πρώτοι γάμοι ομοφυλοφίλων στην Αγγλία και στην Ουαλία θα μπορούν να τελεστούν από τις 29 Μαρτίου 2014 και εξής, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Ισότητας της Μεγάλης Βρετανίας Μαρία Μίλερ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η κ. Μίλερ τόνισε ότι ο γάμος, ο οποίος έγινε επισήμως νόμιμος στη χώρα για άτομα του ιδίου φύλου τον Ιούλιο, πρέπει να είναι ανοικτός σαν διαδικασία «σε όλους, ανεξαρτήτως εάν ερωτεύονται άτομα του ιδίου ή του αντίθετου φύλου».
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε προειδοποιήσει τον Ιούλιο ότι θα χρειαζόταν αρκετούς μήνες για την εφαρμογή του σχετικού νόμου, λόγω ζητημάτων τα οποία αφορούν το συνταξιοδοτικό και άλλες πτυχές.
Η έννομη συμβίωση για ζευγάρια του ιδίου φύλου είναι νόμιμη στη Μεγάλη Βρετανία από το 2005, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υφίστατο η δυνατότητα να αποκληθεί «γάμος», μολονότι το σύμφωνο συμβίωσης έδινε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις στα δύο μέλη.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον πέρασε το σχετικό νομοσχέδιο, παρά τις έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του Συντηρητικού Κόμματος, του οποίου ηγείται.
Ο νόμος απαγορεύει στις Εκκλησίες της Αγγλίας και της Ουαλίας την τέλεση γάμων ομοφύλων, ωστόσο άλλοι θρησκευτικοί οργανισμοί έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το κατά πόσο θα το πράξουν.
Σκωτία και Βόρειος Ιρλανδία έχουν εσωτερικούς νόμους για το ζήτημα, με την πρώτη να βρίσκεται στην πρώτη φάση αναγνώρισης των γάμων ομοφύλων και τη δεύτερη να εμφανίζεται βαθιά διχασμένη για το θέμα.
Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμος σε 14 χώρες, καθώς και σε τμήματα πολλών άλλων χωρών, όπως σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook