Με επιτυχία και αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε χθες το αγροτικό συλλαλητήριο στα Χανιά με συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων από όλο τον Νομό. 
Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγοράς μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. 
Μετά την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Σοφοκλή Τσουρουνάκη ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία με τα αγροτικά αυτοκίνητα ως την Αντιπεριφέρεια Χανίων όπου αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Βουλγαράκη και του παρέδωσε τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. 
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης οι οποίοι βρίσκονται αυτές τις μέρες σε κινητοποιήσεις για δωρεάν στέγαση και σίτιση.
Όπως ανακοινώθηκε απο την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων \”Μετά από την κινητοποίηση και την συνάντηση υλοποιείται το αίτημα για σφράγισμα των βιβλιαρίων των αγροτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις οικονομικές τους εισφορές στον ΟΓΑ με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από σήμερα η Ενωτική Ομοσπονδία, ο Κτηνοτροφικός σύλλογος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι προχωρούν στη συλλογή των ασφράγιστων αυτών βιβλιαρίων τα οποία θα παραδώσουν μαζικά για σφράγιση τις επόμενες μέρες. 
Ο μαζικός οργανωμένος αγώνας μπορεί και φέρνει αποτελέσματα. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με πανελλαδικό συντονισμό και με ακόμη περισσότερη μαζικότητα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας. 
Μέσα από τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες παλεύουν: 
1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους και να μην τηρούν λογιστικά βιβλία, οι φτωχοί αγρότες – αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
2. Για την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα χαράτσια. Κανένας φόρος στις μικροϊδιοκτησίες. Να φορολογηθεί η μεγάλη ιδιοκτησία και οι πλουτοκράτες με 45%.
3. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των μικρομεσαίων αγροτών για αγροτικά χρέη – κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ.
4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη.
5. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ – κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
6. Να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων που εισηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία και τον επικύρωσε και ενσωματώθηκε στον οργανισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ με καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές για την κτηνοτροφία.
7. Να σφραγιστούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση στα χαράτσια στα νοσοκομεία. Να παρθεί πίσω το 25€ για νοσηλεία. Να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα στις εξετάσεις και την συνταγογράφηση των φαρμάκων.
8. Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικίων και οι διώξεις που στόχο έχουν να κάμψουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, να τρομοκρατήσουν και να ποινικοποιήσουν τους αγώνες. Να γίνει παραγραφή όλων των διώξεων και των ποινών που επιβλήθηκαν με πολιτική απόφαση της βουλής όπως το 1999.
9. Να απαγορευτεί κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως και 300,000€ με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών όσο διαρκεί η κρίση.
10. Άμεσα να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν χωρίς σοδειά φέτος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της Ζημιάς. Να επανέλθει στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή.
11. Να παρθούν μέτρα μείωσης του κόστους παράγωγης με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μέσα, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%. Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές.
12. Να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις σε γεωργικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα.
13. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή – να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι.
14. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την απορρόφηση των εσπεριδοειδών με τιμές που να διασφαλίζουν το εισόδημα των παραγωγών.
15. Αφορολόγητο πετρέλαιο – να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
16. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%.
17. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους – να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις – να γίνεται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
18. Άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες για να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση – πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα.
19. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις – χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία – Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση – καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.
20. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ – σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
21. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 – 2020.
22. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.
23. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής, (λιμνοδεξαμενές κ.ά.) – Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook