Χωρίς οριστική συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση, αλλά με σημαντικά βήματα προόδου, ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικό αντικείμενο του ECOFIN ήταν οι όροι υπό τις οποίους θα λειτουργεί ο μηχανισμός εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών και το πώς θα καταμερίζεται το επακόλουθο κόστος ανάμεσα στα κράτη που θα χρηματοδοτούν το Ταμείο, ελαχιστοποιώντας το βάρος που θα επωμίζονται οι φορολογούμενοι.

Η προσπάθεια επίτευξης μίας οριστικής συμφωνίας θα συνεχιστεί κατά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 19-20 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της ενωμένης Ευρώπης γεφύρωσαν μέρος των διαφορών τους για το εάν ο μηχανισμός θα υποστηρίζεται από ένα πανευρωπαϊκό Ταμείο ή εάν τα κεφάλαια θα βρίσκονται υπό εθνικό έλεγχο. Η πρόχειρη συμφωνία που φαίνεται να επετεύχθη προβλέπει τη σταδιακή εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού ταμείου-αναχώματος για τη στήριξη του μηχανισμού εκκαθάρισης.

Η σύνδεση των εθνικών κεφαλαίων με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ενδέχεται να διαρκέσει 10 χρόνια, όπως δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικά αισιόδοξος για την προοπτική συμφωνίας.

«Η Ευρώπη είναι λόγο πιο σύνθετη από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά [...] βρήκαμε μία λύση». Ωστόσο, «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθεί», τόνισε.

«Έχουμε καλύψει το 95% της απόστασης. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα υπάρχει αποτυχία», δήλωσε, στον απόηχο της συνάντησης ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο μηχανισμός εκκαθάρισης προβληματικών ιδρυμάτων είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της σχεδιαζόμενης τραπεζικής ενοποίησης, σε συνδυασμό με την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τη θέσπιση ενός μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων.

skai.gr