Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα είναι το 2014 μεγαλύτερη από ότι προβλεπόταν, καθώς η κατανάλωση στις ΗΠΑ ανέκαμψε στο υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency, IAE) που αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

O Οργανισμός εκτίμησε σήμερα στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου ότι η ζήτηση θα αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα - ή 1,3% - στα 92,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξάνοντας κατά 240.000 βαρέλια την πρόβλεψη που έκανε τον περασμένο μήνα.

Η χρήση πετρελαίου στην Αμερική αυξήθηκε πάνω από τα 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά από το 2008, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία. Αν και ο Οργανισμός επαύξησε την πρόβλεψή του για τον όγκο του αργού πετρελαίου που πρέπει να προσφέρει ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών), ανέφερε ότι η πιθανή επιστροφή των ιρανικών εξαγωγών «μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για άλλους παραγωγούς» του.

Οι προθεσμιακές τιμές του αργού μπρεντ υποχώρησαν κατά 1,4% φέτος, με την τιμή τους να διαπραγματεύεται περί τα 110 δολάρια ανά βαρέλι στο Λονδίνο σήμερα, λόγω της συγκρατημένης χρήσης του πετρελαίου και της μειωμένης ανησυχίας ότι οι εντάσεις με το Ιράν θα κλιμακωθούν σε σύγκρουση που θα αποδιαρθρώσει τις εξαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή.

newpost.gr