Στην Ευρώπη, μέσω Ανατολής, φαίνεται πως περνά ένα σύνηθες, μα αποκρουστικό φαινόμενο, που συναντάται κυρίως στην Ασία.
Πρόκειται για την επιλεκτική άμβλωση θηλυκών εμβρύων, η οποία φαίνεται πως αποτελεί πραγματικότητα, πλέον, σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου, όπου η ανισορροπία των γεννήσεων ανάμεσα σε κορίτσια και αγόρια είναι ορισμένες φορές μεγαλύτερη απ\’ ό,τι στην Ινδία, για παράδειγμα.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση, οι γεννήσεις αγοριών (αναλογία των φύλων) κυμαίνονται μεταξύ 110 και 117 στο νότιο Καύκασο (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, και Γεωργία) και στα δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στην Αλβανία. Θεωρείται ότι η αναλογία είναι μη ισορροπημένη, όταν γεννιούνται περισσότερα από 105 αγόρια προς 100 κορίτσια.
\”Για τις τρεις αυτές χώρες του Καυκάσου, η αναλογία αυτή αυξήθηκε τη δεκαετία του 1990 και έφθασε σε τιμές που ξεπερνούν τις σημερινές εκτιμήσεις για το σύνολο της Ινδίας\”, μια χώρα όπου η πρακτική της επιλεκτικής άμβλωσης συνεχίζει να αποτελεί δημογραφική μάστιγα, υπογραμμίζει η έκθεση.
Το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζει την πιο μεγάλη διαφορά (περίπου 117 γεννήσεις αγοριών) και είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα από άποψη ανισορροπίας των γεννήσεων αγοριών και κοριτσιών.
Στα δυτικά Βαλκάνια, που περιλαμβάνουν την Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο, τα επίπεδα που παρατηρούνται είναι χαμηλότερα, περί τις 110 με 111 γεννήσεις αγοριών προς 100 γεννήσεις κοριτσιών. 
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, \”η διατήρηση αυτής της αναλογίας σταθερής επί σειρά ετών επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ισορροπίας είναι υπαρκτή\”.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook