Έπιασε δουλειά η Επιτροπή Εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων Ιεράπετρας κατά της ανεξέλεγκτης και παράνομης βόσκησης που ορίστηκε από την συνάντηση των φορέων στις 3 Δεκεμβρίου.

Στη πρώτη της συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Χωριού το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, αποφασίστηκε η στήριξη της εφαρμογής του νόμου 4056/12/3//2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα του άρθρου 17 για την διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή).

Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν ότι το μέτρο της περισυλλογής αδέσποτων και ανεπιτήρητων ζώων ήρθε μετά από χρόνια πιέσεων στην μη συμμόρφωση μερίδας ασύδοτων κτηνοτρόφων της περιοχής που συνεχίζουν την τακτική της μη τήρησης των νόμων.

Σε ανακοίνωση τους καλούν τους πολίτες του Δήμου Ιεράπετρας να αναφέρουν τις περιπτώσεις αδεσποτείας, καλώντας την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Ιεράπετρας στο τηλέφωνο 28420-22234 ή στο «100». Η κλήση για τα αδέσποτα ζώα που εισβάλουν ακόμα και στα σπίτια, στα νεκροταφεία, στις περιουσίες, στα αμπέλια και στα λιόφυτα δεν έχει καμιά επιβάρυνση για τον πολίτη.

«Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος φοβάται να καλέσει την αστυνομία γιατί θα τρέχει σε δικαστήρια. Σήμερα με το νέο σύστημα δεν υπάρχει καμία υποχρέωση παρά μόνο της τηλεφωνικής ενημέρωσης της αστυνομίας και της διαδικασίας περισυλλογής από το συνεργείο του Δήμου. Είναι υποχρέωση όλων μας για να προστατέψουμε τις περιουσίες μας» δήλωσε το μέλος της επιτροπής Αντώνης Φουντουλάκης.

Παράλληλα όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να στηρίξουν και να συμβάλουν στην προσπάθεια της Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος και των περιουσιών από την παράνομη βόσκηση μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους στο τηλέφωνο 6940000988.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος καλούν όσους από τους πολίτες έχουν υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα σχετικά με την παράνομη βόσκηση, φθορές, καταστροφές, κ.λ.π.) να στείλουν αντίγραφα στην επιτροπή.

Συνάντηση με την Πυροσβεστική Ιεράπετρας

Ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχόλησε την επιτροπή ήταν ο πυρπολισμός του τοπίου από τις πυρκαγιές που φουντώνουν την χειμερινή περίοδο στους ορεινούς όγκους προς χάριν της βόσκησης. Για το θέμα αυτό επισκέφτηκαν τον προϊστάμενο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Παναγιώτη Καράμπελα το πρωί της Τετάρτης.

Στην συνάντηση τους τα μέλη εξέθεσαν το πρόβλημα με τις φωτιές που εκδηλώνονται τις νυχτερινές ώρες σε περιοχές βόσκησης και την συνεχιζόμενη κατάσταση χρόνια τώρα.

Ο κ. Καράμπελας ενημέρωσε ότι «το δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος οι πυρκαγιές σε περιοχές βόσκησης έχουν μειωθεί επειδή οι κτηνοτρόφοι έχουν ενημερωθεί για τις συνέπειες που υπάρχουν με την περικοπή των επιδοτήσεων, αν στην περιοχή που βόσκουν τα κοπάδια τους εκδηλωθεί φωτιά.

Το πρόβλημα ήταν μεγάλο τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς δεν ενημερωνόμαστε άμεσα για όλες τις φωτιές που εκδηλώνονται σε ορεινούς όγκους. Έχουμε καταγράψει όλες τις εστίες σε αγροτικές, γεωργικές, χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις. Σε εύλογο χρονικό διάστημα ενημερώνουμε την Περιφέρεια και το Δασαρχείο για όλα τα συμβάντα αναλυτικά».

Τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας για κοινή δράση και χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται και έχουν την ευθύνη, δηλαδή, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Δασών, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας και του Δήμου.

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης