Ταμείο στήριξης των συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος, με κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφπουργού Ενέργειας Γ. Μανιάτη.

Το ταμείο θα στηθεί με πρότυπο το αντίστοιχο που λειτουργεί στη Νορβηγία, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο και θα εισπράττει έσοδα κυρίως από μερίσματα, δικαιώματα και φορολογία των εταιριών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

«Θεωρώ ότι το νορβηγικό παράδειγμα όπου με σοφία και υπευθυνότητα τα χρήματα που συγκέντρωσε το Δημόσιο δεν πήγαν για καταναλωτικές δαπάνες αλλά επενδύθηκαν σε όλο τον κόσμο σε υγιείς και ηθικά σωστές επενδυτικές πρωτοβουλίες καθώς και σε κρατικά ομόλογα ανεπτυγμένων χωρών, αποτελεί παράδειγμα για μίμηση από τη χώρα μας», δήλωσε συγκεκριμένα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.

Το νορβηγικό ταμείο (Oljefondet) είναι το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στην Ευρώπη και το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, με περιουσία άνω των 400 δισ. ευρώ. Τα έσοδα συγκεντρώνονται από τη φορολογία, τα μερίσματα των πετρελαϊκών εταιριών και τη διάθεση αδειών για έρευνες.

Τα κεφάλαια επενδύονται σε ακίνητα, μετοχές και ομόλογα ανά τον κόσμο, ενώ η διαχείριση γίνεται εκτός από οικονομικά και με ηθικά κριτήρια (π.χ. δεν γίνονται επενδύσεις σε εταιρίες που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια), από την κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μανιάτης, σε ορίζοντα 15 ημερών θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι όροι για την διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα απευθύνει η κυβέρνηση για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν από το Ιόνιο, μια από τις περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης θα ακολουθήσει η προκήρυξη των διαγωνισμών και τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις έρευνες θα πουληθούν σε πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν να κάνουν γεωτρήσεις.

Ήδη, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σεισμικών ερευνών, να δραστηριοποιηθούν στο Ιόνιο. Εκτιμάται ότι η έρευνα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή απαιτεί επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη τόσο των εταιριών που κάνουν τις έρευνες και πωλούν τα δεδομένα, όσο και εκείνων που αναλαμβάνουν την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Αναμένεται επίσης η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου (που έχει ήδη καταρτισθεί) για το θεσμικό πλαίσιο των ερευνών και για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook