Οι εμπορικές πρακτικές οι οποίες ακολουθούνται από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και παράλληλα να οδηγούν σε αυξήσεις των τιμών θα βρεθούν στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το επόμενο διάστημα, καθώς η Επιτροπή ξεκινά εξονυχιστική έρευνα στον κλάδο, στα πρότυπα της έρευνας για τα οπωροκηπευτικά που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή διερευνά ήδη ενδεχόμενες αντιανταγωνιστικές πρακτικές στην αγορά των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής (γεωργίας και κτηνοτροφίας), ενώ ελέγχει ενδεχόμενες πρακτικές χειραγώγησης δημόσιων διαγωνισμών που στοχεύουν στην αύξηση των τιμών ή στην κατανομή των αγορών. 
Παράλληλα έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά υγραερίου κίνησης έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών. Και ενώ αρκετές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ανεξάρτητη Αρχή ύστερα από μία δεκαετία θα έχει έτοιμη εντός της επόμενης εβδομάδας – σύμφωνα με πληροφορίες – και θα δημοσιοποιήσει την εισήγησή της για την αγορά της μπίρας. Η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης σε βάθος χρόνου άνω της δεκαετίας στη συγκεκριμένη αγορά.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με αφορμή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής υπό τη νέα σύνθεση, η Επιτροπή έχει ήδη θέσει σε προτεραιότητα και εξετάζει 45 πολύ σημαντικές υποθέσεις, ενώ το 2012 πραγματοποίησε 25 αιφνίδιους ελέγχους σε 123 εταιρείες, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία της. Από το 2009 ώς σήμερα εξετάστηκαν περισσότερες από 150 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ οι 72 από αυτές αφορούσαν το έτος 2012, με τα πρόστιμα που επεβλήθησαν να φθάνουν τα 65 εκατ. ευρώ.
«Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησα ταχύτητα και διαφάνεια. Αλλά η μάχη εναντίον των καρτέλ για την προστασία του καταναλωτή δεν έχει να κάνει μόνο με τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εχει να κάνει και με την άρση των νομοθετημένων καρτέλ. Και αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε τώρα, εφαρμόζοντας τη συντριπτική πλειονότητα των εισηγήσεων της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την άρση εμποδίων εισόδου στην αγορά» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
paseges.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook