Υλικά

• 1 κιλό βακαλάος φιλέτο, κομμένος σε μερίδες
• 500 γρ. μαρούλι σε φύλλα
• 80 γρ. κολοκύθια, κομμένα σε μικρούς κύβους
• 80 γρ. πατάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους
• 60 γρ. καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους
• 100 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
• 80 γρ. άνιθο, ψιλοκομμένο
• 800 ml. ζωμός λαχανικών
• 2 αυγά
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
• 80 ml. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε στη φωτιά να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις πατάτες και τα καρότα (που χρειάζονται λίγο βράσιμο παραπάνω) και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Ακολούθως ρίχνουμε και τα κολοκυθάκια με το μαρούλι.

Αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα και σε εκείνο το σημείο τοποθετούμε προσεκτικά στην κατσαρόλα το ψάρι. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Λίγο πρίν το σβήσουμε, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το άνιθο. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, χτυπώντας το ασπράδι σε σφικτή μαρέγκα και ρίχνοντας ένα ένα τους κρόκους. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε «κλωστή» το ½ χυμό από το λεμόνι.

Με μία βαθιά κουτάλα, παίρνουμε προσεκτικά ζωμό από την κατσαρόλα και σιγά σιγά το ρίχνουμε στο αυγολέμονο συνεχίζοντας το χτύπημα. Σκοπός μας είναι το αυγολέμονο να πάρει τη θερμοκρασία του φαγητού. Τέλος αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγολέμονο.

Ανακινούμε με τα χέρια μας και ξαναβάζουμε στη φωτιά, μέχρι το φαγητό μας να φτάσει σε σημείο βρασμού (100ο C), αλλά χωρίς να βράσει. Διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται και συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο λεμόνι. Αποσύρουμε εκ νέου και σερβίρουμε αμέσως.