Τις ικανότητές τους στο σκάκι έδειξαν για μία ακόμα φορά οι αθλητές και οι αθλήτριες της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων, που οδήγησαν το σύλλογό τους στην 2η θέση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Παίδων-Κορασίδων.
Το διασυλλογικό πρωτάθλημα διεξήχθη στην Καβάλα από την Παρασκευή 6 έως την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.
Το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής:
\”Το 2013 μπορεί να τελειώνει αλλά οι επιτυχίες των αθλητών της ΣΑΧ δεν λένε να σταματήσουν! Μία εκπληκτική χρονιά όπου οι σκακιστές  της,  πέτυχαν τα μέγιστα κάνοντας όλη τη σκακιστική Ελλάδα να μιλάει με θαυμασμό,  αφού σημείωσε άλλη μια μεγάλη επιτυχία πανελλήνια εμβέλειας.
 
Το διασυλλογικό Παίδων – Κορασίδων θεωρείται η κορυφαία διασυλλογική οργάνωση της Ομοσπονδίας , όπου οι ομάδες όλες καλούνται να δείξουν την αναπτυξιακή δουλειά που κάνουν. Στους αγώνες αυτούς συμμετείχαν 16 ομάδες από όλη την Ελλάδα , οι οποίες διεκδίκησαν και πήραν το εισιτήριο συμμετοχής τους από τους  προκριματικούς αγώνες των Ενώσεών τους. 
Η ομάδα της ΣΑΧ , μόνιμη εκπρόσωπος της Κρήτης τα τελευταία χρόνια ήταν και από τα φαβορί για μετάλλιο. Ένα μετάλλιο το οποίο ήρθε τελικά  μετά από συναρπαστικές μονομαχίες , σε αγώνες που κρατούσαν πάνω από 10 ώρες καθημερινά λόγω των διπλών γύρων. Τέσσερις νίκες και μία ήττα ήταν ο συνολικός απολογισμός της ΣΑΧ παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο  πίσω από την ομάδα του Περιστερίου .
Το Περιστέρι έχοντας πλήθος ταλαντούχων σκακιστών από μεταγραφές αλλά μη έχοντας στη σύνθεσή του ούτε έναν Περιστεριώτη πήρε  τελικά την πρώτη θέση  .
 
Αγωνιστικά τώρα,  η ΣΑΧ η οποία αγωνίζεται μόνο με Χανιώτες από τα  σκακιστικά  τμήματά της, κέρδισε στον 1ο γύρο την αξιόμαχη ομάδα της Ξάνθης, έχασε στο 2ο γύρο από το Περιστέρι, κέρδισε στον 3ο και 4ο γύρο τις δύο ισχυρότερες ομάδες του λεκανοπεδίου -Νίκαια και το ιστορικό σωματείο του Πειραϊκού- και στον τελευταίο γύρο κλήθηκε να αντιμετωπίσει την περσινή πρωταθλήτρια Ελλάδος, ομάδα της Καβάλας σε έναν αγώνα όπου εκτός από τη βαθμολογική αξία του  ήταν και αγώνας γοήτρου , μιας και η Καβάλα για πολλά χρόνια κρατούσε τα σκήπτρα στις νεαρές ηλικίες και έπαιζε και εντός έδρας. 
Ο αγώνας ήταν πραγματικά συναρπαστικός , ένα πραγματικό ντέρμπυ όπως αρμόζει σε δύο μεγάλες σκακιστικές σχολές! Έπρεπε να δει  κανείς από κοντά  το πλήθος των θεατών που παρακολουθούσαν τον αγώνα για να καταλάβει την αγωνία και την ένταση που υπήρχε μέχρι και την τελική έκβαση των  ματς. Μετά από τα 4,5 ώρες παιχνιδιού η ΣΑΧ πήρε την πολυπόθητη νίκη κατακτώντας ταυτόχρονα και τη 2η θέση στο πρωτάθλημα ,αφήνοντας την Καβάλα στην 4η θέση. 
Με την ομάδα της ΣΑΧ αγωνίστηκαν ο Σπύρος Ναούμ, ο Παπαδόπουλος Αργύρης, ο Γεωργακόπουλος Νίκος, ο Πετράκης Στέλιος, ο Πατρελάκης Ευάγγελος, ο Παπαδημητράκης Γιώργος, η Μαρκάκη Σοφία και η Βοζινάκη Ανθή. 
Στο πρωτάθλημα αυτό συμμετείχε για πρώτη φορά και το συνεργαζόμενο σωματείο του ΑΣΕ ΟΤΕ Ν. Χανίων. Παρά τις ελλείψεις που είχε η ομάδα λόγω της αδυναμίας αθλητών του να συμμετάσχουν εξαιτίας των παράλληλων εξετάσεων Lower που υπήρχαν, η ομάδα πήρε δύο βαθμούς  παίρνοντας την 15η θέση κερδίζοντας όμως σημαντικές εμπειρίες από την συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα. 
Με την ομάδα του ΟΤΕ αγωνίστηκαν ο Αγναντής Αλέξανδρος, Καλυκάκης Νίκος, Αλυγιζάκης Αποστόλης, Πετράκη Φραντζέσκα, Πετράκη Ευαγγελία και Πετράκη Αργυρώ. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με την στήριξη  της Π.Ε Χανίων ενώ  μέγας  Χορηγός της συγκεκριμένης  αποστολής ήταν το καφεκοπτείο Αρχοντάκη.\”

Λευτέρης Αντωνακάκης  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook