«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτε. Ήμουν μόνος σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Προσπάθησα να ελέγξω τον εαυτό μου και να μην δείξω στον κόσμο τι συνέβαινε. Λυπάμαι πολύ. Σε αυτή την κατάσταση βρισκόμουν».

Αυτό δήλωσε υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο 34χρονος Ταμσάνκα Τζαντζιέ, ο νοτιοαφρικανός διερμηνέας νοηματικής γλώσσας που κατηγορείται ότι με ασυνάρτητες κινήσεις των χεριών αναμετέδωσε την επίσημη επιμνημόσυνη τελετή στον Νέλσον Μαντέλα.

Όπως είπε, δεν ξέρει τι προκάλεσε το σχιζοφρενικό αυτό επεισόδιο, ενώ υποστήριξε πως χρήζει άριστης επαγγελματικής κατάρτισης.

Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Star του Γιοχάνεσμπουργκ ότι άρχισε να ακούει φωνές και είχε παραισθήσεις, με συνέπεια οι κινήσεις των χεριών του να μη σημαίνουν τίποτε για τους εξοργισμένους κωφάλαλους σε όλο τον κόσμο.

Εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν τον Τζαντζιέ να αναμεταδίδει την Τρίτη για τους κωφάλαλους την επίσημη τελετή για τον Μαντέλα στην οποία παρέστησαν ηγέτες από όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη ομοσπονδία κωφαλάλων της χώρας τον κατήγγειλε ως απατεώνα, λέγοντας ότι το μόνο που έκανε ήταν να επινοεί τις κινήσεις των χεριών του.

Ωστόσο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Talk Radio 702, ο Τζαντζιέ δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με τον τρόπο που αναμετέδωσε την τελετή. «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Απόλυτα. Πιστεύω ότι είμαι ένας πρωταθλητής της νοηματικής γλώσσας».

«Ήμουν διερμηνέας σε πολλά συνέδρια, σε κανένα δεν ελέχθη ότι η διερμηνεία μου ήταν λάθος», τόνισε ο 34χρονος που ισχυρίστηκε ότι έχει άριστη επαγγελματική κατάρτιση.

«Είμαι ένας άρρωστος που λαμβάνει φάρμακα για τη σχιζοφρένεια. Όποιος δεν καταλαβαίνει αυτή την αρρώστια θα πιστεύει ότι απλώς λέω ψέματα».

Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα. "Η κυβέρνηση εξετάζει την υπόθεση αυτή αλλά επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να την ολοκληρώσει λόγω του βεβαρημένου προγράμματος διοργάνωσης της επίσημης κηδείας", δήλωσε ο υπουργός παρά τη προεδρία Κόλινς Σαμπανέ.

«Είναι κρίμα που κατά την επιμνημόσυνη τελετή σας η οποία ήταν αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες του 20ου αιώνα, η προσοχή αποσπάστηκε από αυτό και δύο ακόμη περιστατικά ανάξια της κληρονομιάς του Νέλσον Μαντέλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

newsbeast.gr