Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σήμερα στην Υεμένη σε μία απομακρυσμένη επαρχία όπου δραστηριοποιείται η οργάνωση, ανακοίνωσε η υπηρεσία ενημέρωσης του υπουργείου Άμυνας της Υεμένης, ενώ κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι την ώρα εκείνη πετούσε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άλλοι ανέφεραν ότι σημειώθηκε έκρηξη από ρουκέτα.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δύο άνδρες είναι οι αδελφοί Μουσαϊντ και Αμπντάλα Μουμπάρακ και σκοτώθηκαν στην απομακρυσμένη επαρχία Σαμπούα, όπου δραστηριοποιείται η πτέρυγα της αλ Κάιντα, η οποία εδρεύει στην Υεμένη.

Η επίθεση ακολουθεί τον θάνατο του μπιν Λάντεν στη διάρκεια της επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων τη Δευτέρα στο Πακιστάν σε μία περίοδο κατά την οποία η κατάσταση στην Υεμένη είναι έκρυθμη με αντικαθεστωτικούς να ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.

Οι ΗΠΑ και η γειτονική Σαουδική Αραβία επιθυμούν την επίλυση της κρίσης φοβούμενες ότι η παράτασή της μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες στρατιωτικές μονάδες πυροδοτώντας χάος σε ολόκληρη τη χώρα από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί η αλ Κάιντα.

Η πτέρυγα της αλ Κάιντα στην Υεμένη σχηματίστηκε το 2009 από την ένωση της υεμενίτικης πτέρυγας και της σαουδαραβικής πτέρυγας της οργάνωσης. Η οργάνωση έχει δεσμευτεί ότι θα επιτεθεί σε αμερικανικούς στόχους με χαμηλού κόστους πλήγματα που όμως θα αναγκάσουν τη Δύση να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την πρόληψή τους.

Αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να σκοτώσει τον επικεφαλής της σαουδαραβικής υπηρεσίας ασφαλείας το 2009 και ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη απόπειρα, την ίδια χρονιά, ανατίναξης αεροσκάφους με προορισμό το Ντιτρόιτ. Επίσης κατηγορείται για την τοποθέτηση βόμβας σε πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων με κατεύθυνση τις ΗΠΑ το 2010.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook