Το Σχέδιο Δράσης ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί σε ειδική ημερίδα στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ, στους διοικητές και τις επιτροπές ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων των υγειονομικών μονάδων της Κρήτης, με στόχο την ενημέρωση των αρμοδίων και την άμεση εφαρμογή του.

Το Σχέδιο αφορά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά GRAM (-) παθογόνα, σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από τον διοικητή της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης κ. Μανώλη Φραγκιαδουλάκη στα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες καταγραφής Λοιμώξεων από την Επιτροπή Έλεγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΠΑΓΝΗ σε συνεργασία με τις αντίστοιχες των άλλων Νοσοκομείων της Κρήτης

Επίσης οι επιτροπές των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων της 7ης ΥΠΕ λειτουργούν απρόσκοπτα. Τα μικροβιολογικά εργαστήρια συμμετέχουν στην καταγραφή των αντοχών WHO net ερευνητικά πρωτοκόλλα Πανεπιστημίων, προγράμματα Interreges κλπ. Οι επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων καταγράφουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αυτές και υπάρχει πληροφορία σε Παγκρήτιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράση του «Προκρούστη» σε κάθε νοσοκομείο, συγκροτείται ομάδα διαχείρισης των λοιμώξεων στην οποία θα συμμετέχουν ο Διοικητής ή αναπληρωτής διοικητής της υγειονομικής μονάδας, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της επιτροπής των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, νοσηλευτής και δ/ντής μικροβιολογικού εργαστηρίου, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες ο καθένας από αυτούς, καθώς και ο εξειδικευμένος λοιμωξιολόγος που θα έχει συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το ΚΚΕΛΠΝΟ και το ΥΥΚΑ.

Τα νοσοκομεία οφείλουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά Gram αρνητικά παθογόνα να γνωστοποιήσουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στην ΥΠΕ, τα μέλη από τα οποία θα απαρτίζεται η Ομάδα Διαχείρισης, έως τις 15 Μαΐου 2011.

Η έναρξη της επιτήρησης ορίζεται δε η 1η Ιουνίου του ιδίου έτους.

Στην στόχους, τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Σχεδίου αλλά και τα έως σήμερα δεδομένα των νοσοκομείων, αναφέρθηκαν και ο Καθηγητής Παθολογίας, Λοιμώξεων ΠαΓΝ Ηρακλείου κ. Α. Γκίκας, ο Καθηγητής Παθολογίας, Λοιμώξεων κ. Γ. Σαρόγλου της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΓΟΝΚ «Αγ. Ανάργυροι», η Παθολόγος Λοιμωξιολόγος κ. Φ. Κοντοπίδου από το Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, Μικροβιακής Αντοχής & Στρατηγικής Χρήσης Αντιβιοτικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Δ/ντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ΓΟΝΚ «Αγ. Ανάργυροι» κ. Γ. Μαργαρίτη, ο Αν/της Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΓΝΑ Λαϊκό κ. Γ. Δαίκος και η Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΠαΓΝ Ηρακλείου κ. Μ. Ρουμπελάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook