Στους 39 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία βουβωνικής πανώλης που πλήττει τη Μαγαδασκάρη, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, την προηγούμενη εβδομάδα σε περιοχή κοντά στη βορειοδυτική πόλη Μαντριτσάρα είχαν χάσει τη ζωή τους τα 20 εκ των 39 ατόμων, ενεργοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο ότι η Μαδαγασκάρη διατρέχει κίνδυνο σχετικής επιδημίας.

Με τον όρο πανώλη εννοείται οξεία λοιμώδης νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis (βάκιλος του Γερσίν). Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα ψύλλων που παρασιτούν σε άρρωστο μαύρο αρουραίο.

Μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα με άμεση ή έμμεση επαφή, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις πνευμονικής εντόπισης, οπότε μεταδίδεται ακόμα και με τα σταγονίδια. Είναι βαριάς μορφής ασθένεια, με υψηλό πυρετό και τοξική κατάσταση. Η ασθένεια εμφανίζεται σε τρεις μορφές: βουβωνική (έντονη αιμορραγική λεμφαδενίτιδα), πνευμονική, που είναι ιδιαίτερα μολυσματική μορφή (βαριά πνευμονία) και σηψαιμική.

Σήμερα, ενδημικές εστίες υπάρχουν κυρίως στην Ασία, στην Αφρική και στην Νότια Αμερική. Στην Ασία η νόσος μεταφέρεται κυρίως από το τρωκτικό Marmota himalayana, ζώο που θηρεύεται κυρίως για τη γούνα του.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook