Όλα τα είχε η Συρία, το κύμα ψύχους της έλειπε. Κύμα ψύχους σαρώνει τη Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα δύο παιδιά στη Συρία να πεθάνουν από υποθερμία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ενώ λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας τα σχολεία είναι κλειστά και επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των σύρων προσφύγων, κυρίως στο Λίβανο και στην Ιορδανία.

Χιονοπτώσεις, σφοδρές βροχοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πλήττουν επίσης την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Τουρκία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Στη Συρία η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι \”δύο παιδιά στη Συρία πέθαναν από το κρύο, εκ των οποίων ένα βρέφος έξι μηνών. «Ο Χουσέιν Ταουίλ, ένα βρέφος έξι μηνών πέθανε από το κρύο χθες βράδυ στο Χαλέπι», τη μεγάλη πόλη του βορρά στην οποία χιονίζει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης Σόνερ Άχμαντ. «Ήταν μέσα σε ένα σπίτι το οποίο κατά τα φαινόμενα είχε υποστεί πολλές ζημιές λόγω των μαχών στην πόλη. Δεν μπόρεσε ν\’ αντέξει».

Ένα άλλο παιδί πέθανε από το κρύο χθες στη Ραστάν, προπύργιο των ανταρτών στην κεντρική επαρχία Χομς, δήλωσε ο Άχμαντ.
Αντάρτες ανάρτησαν στο Διαδίκτυο βίντεο που δείχνει το άψυχο σώμα ενός παιδιού με τα χέρια ψηλά, προφανώς παγωμένα. «Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο στην πόλη Ραστάν», δηλώνει το πρόσωπο που μαγνητοσκοπεί το παιδί, που είναι τυλιγμένο σε μια κουβέρτα. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει τη γνησιότητα του βίντεο.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, πολλοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί στην επαρχία Χομς εξαιτίας του χιονιού και του παγετού.

Η καταιγίδα που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις πλήττει από την Τετάρτη τη Συρία και πολλές γειτονικές χώρες, κυρίως τον Λίβανο που φιλοξενεί 825.000 σύρους πρόσφυγες και την Ιορδανία, όπου μόνο στην περιοχή Ζαατάρι, 85 χλμ. ανατολικά του Αμάν, φιλοξενούνται άλλοι 130.000, πολλοί από τους οποίους ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές.

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι σύροι πρόσφυγες

Στην περιοχή Σααντναγέλ του ανατολικού Λιβάνου, την οποία σαρώνει η χιονοθύελλα, ο 48χρονος σύρος πρόσφυγας Φάισαλ κοιτάζει το έδαφος που έχει στήσει τη σκηνή του που είναι γεμάτο λάσπη. «Θα προτιμούσα χίλιες φορές να πεθάνω παρά να ζω τόσο ταπεινωμένος».

Εκεί, όπως στις περισσότερες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί, εκατοντάδες Σύροι που επέζησαν του πολέμου στη χώρα τους, προσπαθούν να αντέξουν το τσουχτερό κρύο και το χιόνι.

Ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών από τη βορειοδυτική πόλη Ιντλίμπ εκφράζει τα συναισθήματα σχεδόν όλων των προσφύγων που δηλώνουν ότι η διεθνής κοινότητα τούς έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους, ενώ η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο 126.000 ανθρώπων σε τρία χρόνια, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Στον καταυλισμό όπου ζουν τουλάχιστον 500 πρόσφυγες, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν μέσα να θερμανθούν για να επιζήσουν της καταιγίδας Alexa που αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη της εβδομάδας. «Όταν το χιόνι λιώνει, το νερό μετατρέπεται σε λάσπη μέσα στις σκηνές. Και αυτές πέφτουν στα κεφάλια μας υπό το βάρος του χιονιού», δηλώνει ο 13χρονος Σακρ, ενώ γύρω του είναι άλλα παιδιά χωρίς σκουφιά, με τα χέρια παγωμένα και τα παπούτσια μέσα στη λάσπη.

Στο έλεος του παγερού ανέμου, οι πρόσφυγες καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις για να ζεσταθούν. Καίνε τα παπούτσια τους για να λειτουργήσουν οι μικρές σόμπες, «αφού δεν υπάρχει πετρέλαιο». Η οσμή από τα καμένα παπούτσια είναι αφόρητη μέσα σε μια σκηνή όπου στοιβάζονται τουλάχιστον έξι άτομα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με τον λιβανικό στρατό μοιράζουν κουβέρτες και χρήματα για τη θέρμανση.

Ωστόσο η εκπρόσωπος της HCR Λίζα Αμπού Χάλεντ εκφράζει ανησυχία για τους πρόσφυγες που ζουν σε τουλάχιστον 200 άτυπους καταυλισμούς στο βόρειο και ανατολικό Λίβανο, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να επικρατούν στην κοιλάδα Μπεκάα.

Παρά τη σφοδρή κακοκαιρία οι πρόσφυγες συνεχίζουν κατά οικογένειες να καταφθάνουν στο έδαφος του Λιβάνου, εγκαταλείποντας τη συριακή πόλη Γιάμπρουντ στην περιφέρεια Καλαμούν, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην περιοχή στην οποία μαίνονται σφοδρές μάχες.

Κλειστά σχολεία

Στην Ιορδανία, σχολεία, τράπεζες υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες δεν λειτούργησαν. Κλειστά επίσης είναι τα σχολεία στη Συρία και στο Ισραήλ, συγκεκριμένα στην Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα, στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας όπου λόγω της κατακλυσμιαίας βροχής πλημμύρισαν οι δρόμοι του παλαιστινιακού θύλακα. Η χιονοθύελλα που σαρώνει και το δυτικό Ιράν ήταν αιτία να αποκλειστούν 200 χωριά της επαρχίας Κουρδιστάν.

Στην Αίγυπτο, στη βόρεια χερσόνησο του Σινά, σημειώθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης, ενώ λιμάνια έκλεισαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Στην Τουρκία, όπου πυκνή χιονόπτωση πλήττει τη συνοριακή περιοχή με τη Συρία, οι αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα για να παρασχεθεί βοήθεια στους 200.000 πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook