Σε ένα εντυπωσιακό χώρο την Πύλη Παντοκράτορα των Ενετικών Τειχών του Χάνδακα που αποκαταστάθηκε από το Δήμο Ηρακλείου και παρουσιάστηκε την Πέμπτη για πρώτη φορά στους πολίτες ,πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης των Έργων των νέων Αρχιτεκτόνων που έλαβαν μέρος στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών με θέμα «Ηράκλειο Χ 4» για την Αξιοποίηση και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση 4 οικοδομικών τετραγώνων σε πυκνοκατοικημένες Αστικές περιοχές του Δήμου εντός και εκτός των τειχών .

Στα εγκαίνια της Έκθεσης τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. κ Ειρηναίος παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη , της Προέδρου της Κρατικής Εταιρείας «ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ Α.Ε. (ΕΑΧΑ Α.Ε.) κ. Ντόρας Γαλάνη ,του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ,Αντιδημάρχων ,Τοπικών φορέων ,στελεχών Υπηρεσιών αλλά και πολιτών .

Ο Διαγωνισμός προκηρύχθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου από την Κρατική Εταιρεία ΕΑΧΑ Α.Ε. με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Γ.Κουράκης: «Θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για έργα που
θα ωφελήσουν τους πολίτες»

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης μιλώντας στους παραβρισκόμενους τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή προκρίνει και προτάσσει τη διαδικασία Προκήρυξης Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών, παρά τις επίπονες και χρονοβόρες διαδικασίες, επιδιώκοντας πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα που αντανακλάται στο ίδιο το έργο και κατ΄ επέκταση στους πολίτες .

Όσον αφορά στην υλοποίηση των προτάσεων που διακρίθηκαν σ’ αυτή τη διαδικασία, ο κ. Κουράκης είπε ότι οι Δημοτικές Υπηρεσίες θα συνεργαστούν άμεσα με τους βραβευθέντες μελετητές προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης των προτάσεών τους.

« Αποκαταστήσαμε την Ιστορική Πύλη Παντοκράτορα»

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην αποκατάσταση της Πύλης Παντοκράτορα που με την ευκαιρία της έκθεσης ο Δήμος Ηρακλείου ανοίγει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων αναστήλωσης.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ο κ. Κουράκης είπε ότι η Πύλη του Παντοκράτορα με την ιδιάζουσα και ξεχωριστή μορφή της που κάποτε οδηγούσε τους κατοίκους του Χάνδακα προς τις Δυτικές Επαρχίες και τους στρατιώτες στο χώρο της ανοιχτής χαμηλής πλατείας του ομώνυμου προμαχώνα.

Σήμερα ,συνέχισε, προσφέρεται ως χώρος πολιτισμού, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη βούληση της Δημοτικής Αρχής για την Προστασία και Ανάδειξη του Πολιτισμικού Αποθέματος της Πόλης τονίζοντας παράλληλα ότι πρώτη φορά γίνονται τόσο σημαντικές για Ενετικό Μνημείο εργασίες αποκατάστασης.

«Παραδίδουμε στους πολίτες και τις Πύλη Ιησού και Σαμπιονάρα»

«Σε λίγο καιρό ,ανακοίνωσε ο Δήμαρχος , θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε την Πύλη του Ιησού, την Καινούρια Πόρτα, όπου ο χώρος αναστηλωμένος πια, θα φιλοξενεί έκθεση για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ολοκληρώνοντας στην ουσία το πρόγραμμα αποκατάστασης, Ανάδειξης και Αξιοποίησης των Αστικών Πυλών του Χάνδακα.
Εκτός από τις μεγάλες αστικές πύλες, σύντομα θα παραδοθεί προς χρήση ο ελεύθερος χώρος πάνω από τη βοηθητική πύλη Σαμπιονάρα, προσφέροντας ένα μοναδικό σημείο στάσης και θέασης του Ενετικού Λιμανιού, ενώ με την πολύ σημαντική παρέμβαση που προγραμματίζουμε με το έργο της γεφύρωσης στον προμαχώνα Αγ. Ανδρέα, θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης του συνόλου του ενετικού περιβόλου.

«Θα αναδείξουμε και την Είσοδο της Κνωσού»

Το αμέσως προσεχές διάστημα όπως είπε ο κ. Κουράκης , θα προκηρυχτεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάδειξη της Εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, και την μορφολογική και αισθητική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαιολογικής Ζώνης.
Πράγμα ,που όπως είπε, δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα, στην προσπάθεια του Δήμου για ένταξη της Κνωσού στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τέλος ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τις υπηρεσίες και όλους όσους εργάστηκαν για την αποκατάσταση και ανάδειξη των σημαντικών ιστορικών μνημείων του Ηρακλείου αλλά και για την πραγματοποίηση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού ΗΡΑΚΛΕΙΟ Χ4

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook