Την αγανάκτηση των αγροτών της Κρήτης έχουν προκαλέσει οι μεθοδεύσεις του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου κ.Μανώλη Γαβαλά, προκειμένου να εμφανίσει ως «παγκρήτια» την πρόθεση της ΕΑΣΗ να κοστολογήσει τις εργασίες για την συμπλήρωση του Μητρώου αγροτών και για την δήλωση ασφάλισης στον ΕΛΓΑ.

Το απόγευμα της Τετάρτης (4/5) ο κ.Γαβαλάς κάλεσε τους εκπροσώπους όλων των Ενώσεων της Κρήτης σε σύσκεψη στο Ηράκλειο. Όμως ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Πεζών δήλωσε αντίθετος στην όποια κοστολόγηση, οι πρόεδροι της Ένωσης Ρεθύμνου και Σητείας απουσίαζαν και από την Ένωση Χανίων-Κισάμου ήταν ένας υπάλληλος που είπε πως δεν μπορεί να πάρει θέση παρά μόνο το διοικητικό συμβούλιο, «κυκλοφόρησε» μια ανακοίνωση που εμφανίζει ως απόφαση της «παγκρήτιας» σύσκεψης των Ενώσεων την κοστολόγηση των εργασιών.

Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση «Στο Ηράκλειο την Τετάρτη 4 Μαΐου, στα γραφεία της ΕΑΣΗ στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε παγκρήτια σύσκεψη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών με την παρουσία πρόεδρων και διευθυντών, όπου συζητήθηκαν οι θεσμικές αλλαγές του επικείμενου προς ψήφιση νομοσχεδίου για τις ΑΣΟ και οι εργασίες ΟΣΔΕ 2011, ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Μετά από ανταλλαγή απόψεων, αποφασίστηκαν τα εξής:

1.Όσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές του νομοσχεδίου εμμένει στις αποφάσεις της πανελλήνιας σύσκεψης των συνεταιριστικών στελεχών στο ξενοδοχείο Κάραβελ και τη συνέχιση των εργασιών της Επιτροπής ΠΑΣΕΓΕΣ, που γι’ αυτό το σκοπό καταρτίστηκε με τους αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΑΑΤ.

2. Όσον αφορά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2011, το Μητρώο Αγροτών και την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής ομόφωνα αποφασίζουμε με στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους δικαιούχους παραγωγούς της Κρήτης

Διαπίστωσε ότι το κοστολόγιο που απορρέει από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν καλύπτει το πραγματικό κόστος εργασιών και για τον λόγο αυτό κάθε Ένωση χωριστά θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφερόμενων εργασιών και την κάλυψη των δαπανών της με βάση το πραγματικό κόστος.»

Και η ανακοίνωση καταλήγει με την υπογραφή «Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης» , χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες υπογραφές και αποκρύπτοντας τόσο τις απουσίες όσο και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν.

Να σημειωθεί πως οι διαδικασίες ΟΑΔΕ, Μητρώου αγροτών και δήλωσης ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει, ενώ από την αρχή μόνο η ΕΑΣ Ηρακλείου είχε ταχθεί μαζί με τις υπόλοιπες Ενώσεις της χώρας που είχαν διαφοροποιηθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ στο θέμα της κοστολόγησης των εργασιών.

Η ΓΕΣΑΣΕ

Απαντώντας σε κάποιες ΕΑΣ που ζητάνε την ισχύ των περσινών τιμολογίων η ΓΕΣΑΣΕ, σε ανακοίνωση της, υποστηρίζει ότι είναι «τελείως απαράδεκτη και εκβιαστική τακτική σε βάρος των Ελλήνων αγροτών σε ότι αφορά τη συμπλήρωση των αιτήσεων του ΟΣΔΕ έχουν υιοθετήσει ορισμένες συνεταιριστικές οργανώσεις υπονομεύοντας με αυτό τον τρόπο και τον ίδιο τον χαρακτήρα του συνεταιριστικού κινήματος».

Η ΓΕΣΑΣΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνειδητοποιήσουν τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται ως την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαΐου.

Η Αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση ζητεί:

• Να τηρηθεί η συμφωνία ΥπΑΑΤ - ΠΑΣΕΓΕΣ - ΕΑΣ

• Να μην πληρώσει κανείς αγρότης οποιοδήποτε τίμημα

• Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το ΥΑΑΤ ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη και έγκαιρη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες

 (agrotypos.gr)