Το Σάββατο (14 Δεκέμβρη, 11.00΄–13.00΄) κλείνει ο «Κύκλος Καβάφη» που συνδιοργανώνουν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα δύο «μαθήματα» με θέμα την καβαφική ποίηση που θα προσφερθούν στην τρίτη και τελευταία συνάντηση (14/12), θα είναι κι αυτά ανοιχτά σε κάθε ενδιαφερόμενο. Θα μιλήσουν η Αναστασία Νάτσινα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, και η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, με θέμα Ο ιστορικός Καβάφης και οι δραματικοί του μονόλογοι, και Η μορφή του Καβάφη, αντίστοιχα.

Η Αναστασία Νάτσινα θα μιλήσει για την αντιμετώπιση της ιστορίας στο έργο του Καβάφη καθώς εκείνος περνά από τον συμβολισμό στον ρεαλισμό και από τον λυρισμό στη δραματικότητα, και θα συζητήσει ειδικότερα το τί εξυπηρετεί η χρήση του είδους του δραματικού μονολόγου στα πιο ώριμα ιστορικά του ποιήματα.

Η Ασπασία Παπαδοπεράκη που επιμελήθηκε την έκθεση Η Μορφή του Καβάφη, θα μιλήσει στο ίδιο θέμα στο οποίο έχει αφιερώσει ένα σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής της δουλειάς, προεκτείνοντάς το σε μια συζήτηση φιλοσοφική, σχετική με τη βιοθεωρία του ποιητή, όπως αποτυπώνεται στο έργο του.

Ο κύκλος γύρω από τον Αλεξανδρινό περιλαμβάνει και την περιοδική έκθεση για τη μορφή του, που επιμελήθηκε η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, και η οποία τελειώνει κι αυτή στις 14 Δεκεμβρίου.
Όσοι βρεθούν με αυτή την ευκαιρία στο Ιστορικό Μουσείο, θα έχουν ελεύθερη είσοδο και, επίσης, τη δυνατότητα να περιηγηθούν την νέα περιοδική έκθεση του ΙΜΚ Η Κρήτη από τον 19ο στον 20ό αιώνα: Οικονομία και κοινωνία, που θα εγκαινιαστεί επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook