Την περασμένη Πέμπτη, 5 Δεκέμβρη, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Μαλεβιζίου και κάτοικοι του Δήμου Μαλεβιζίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο με αφορμή τo ύψος των τιμολογίων ύδρευσης-άρδευσης –αποχέτευσης και κατέθεσαν μια σειρά από αιτήματα.

\”Η μοναδική δέσμευση του Δημάρχου ήταν ότι θα θέσει το θέμα στη ΔΕΥΑΜ, η οποία όπως μας πληροφόρησε, έχει προτείνει την αύξηση των τιμολογίων\” τονίζουν τα μέλη της λαϊκής επιτροπής Μαλεβιζίου.

Μάλιστα κατέθεσαν υπόμνημα προς τον δήμαρχο Μαλεβιζίου στο οποίο αναφέρουν.

\”κ. Δήμαρχε, Στη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Μαλεβιζίου στις 23/10/2013, ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα ακριβά τιμολόγια του νερού.

Αποφασίστηκε ομόφωνα, να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας και κατάθεση υπομνήματος με τις διεκδικήσεις μας στη Δημοτική Αρχή, από εκπρόσωπους της Λαϊκής Επιτροπής, αλλά και κάτοικους του Δήμου.

Πλάι στα χαράτσια, τη φοροληστεία, τις απολύσεις, τα λουκέτα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την ανεργία, τις απειλές κατασχέσεων, στην υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας, έχουν προστεθεί δυσβάστακτα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης, στα οποία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μεγάλο μέρος των λαϊκών οικογενειών του δήμου μας με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη και διακοπές υδροδότησης για χρέη στη ΔΕΥΑΜ.

Οι λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης τους. Για να πληρώσουν αυτά τα τιμολόγια πρέπει είτε να δανειστούν, είτε να κόψουν από τη μόρφωση, τη διατροφή, τη θέρμανση των παιδιών τους.

Σας θυμίζουμε ότι στη Θεσσαλονίκη, μόλις δυο μέρες πριν ένα 13χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού γιατί η μητέρα του αδυνατούσε να πληρώσει το ρεύμα και δεν είχε άλλο τρόπο να το ζεστάνει. Οι οικογένειες κ. Δήμαρχε που καθημερινά αντιμετωπίζουν διλλήματα όπως φως ή φαί, νερό ή φάρμακο είναι χιλιάδες.
Όμως φτάνει πια. Εμείς αρνούμαστε να ζήσουμε με διλλήματα.

Δε μπορούμε και δε θέλουμε να ζούμε άλλο με τη αγωνία ότι θα μείνουμε χωρίς νερό. Δε θα μείνουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια, δε ντρεπόμαστε που δεν μπορούμε να πληρώσουμε, εξάλλου ολοένα και περισσότεροι δε μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Ντροπή είναι όμως να μη διεκδικούμε μια ζωή σύμφωνη με τις ανάγκες μας, να αφήνουμε να ποδοπατούν την αξιοπρέπειά μας.

Και για να σας προλάβουμε: μην επικαλεστείτε την αναγκαιότητα των αυξημένων τιμολογίων για να εξασφαλιστεί τάχα η \”βιωσιμότητα\” της επιχείρησης.

Το νερό αποτελεί υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, χωρίς αυτό δε ζούμε και τη ζωή δε μπορείς να τη μετράς με χρήματα που θα πρέπει να μπουν στα ταμεία του Δήμου.

Η παροχή του νερού δε μπορεί να μπει στη λογική του κέρδους και πρωταρχικό καθήκον σας θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση του σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και σε αυτά που μπορούν και σε αυτά που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Σας πληροφορούμε ακόμη ότι δε θα υποκύψουμε σε καμιά επικείμενη προπαγάνδα ότι για τα υψηλά τιμολόγια νερού φταίνε οι συνδημότες μας που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Οι λαϊκές οικογένειες που δεν πληρώνουν, δεν είναι μπαταχτσήδες. Στην πλειοψηφία τους, δε μπορούν καν διακανονισμό των χρεών τους να κάνουν γιατί δεν τους φτάνουν τα εισοδήματά τους.

Έχουν εξαντληθεί οικονομικά από την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Είναι ξεκάθαρο πια ότι τα μέτρα που σχεδιάζουν κεφάλαιο και ΕΕ και υλοποιεί η συγκυβέρνηση έχουν σκοπό να διευκολύνουν τη κερδοφορία μεγαλοεργοδοτών, εφοπλιστών κτλ , ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται για τη δική τους ανάπτυξη, στέλνει εμάς ένα βήμα πιο κοντά στην εξαθλίωση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: *Δραστική μείωση των τελών ύδρευσης, αποχέτευσης για μισθωτούς-αυτοαπασχολούμενους, αγρότες τουλάχιστον στο 50% και άμεση κατάργησή τους για φτωχούς και ανέργους, τις ευπαθείς ομάδες (άπορους, πολύτεκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες, νεφροπαθείς κλπ.).

*Καμιά λαϊκή οικογένεια που δεν μπορεί να πληρώσει, να μη μείνει χωρίς νερό. Είναι ντροπή για όλους. Άμεση επανασύνδεση χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσες έχει διακοπεί η υδροδότηση με ταυτόχρονη κατάργηση του τέλους επανασύνδεσης.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε αύξηση των τελών για τις μεγάλες επιχειρήσεις που δρουν στα όρια του Δήμου.

* Κατάργηση του ΦΠΑ, του συντελεστή 80% και των παγίων σε ύδρευση και αποχέτευση. Να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια του νερού και να αφαιρεθούν από αυτά οι λοιποί φόροι και επιβαρύνσεις.

*Να μην προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις που μετατρέπουν το νερό σε εμπόρευμα. ΠΛΗΡΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ όλων των αναγκαίων έργων διαχείρισης του νερού. Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης νερού, μελέτης και κατασκευής δημοσίων έργων, κλπ.

Να επεκταθούν τα δίκτυα ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης σε όλο το Δήμο. Να πραγματοποιηθούν μελέτες για τη συλλογή των υδάτινων πόρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook