Υλικά

• 1 κοτόπουλο (1300 γρ. περίπου)
• 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, από κυλότο
• 200 γρ. συκωτάκια & εντόσθια κοτόπουλου
• 80 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 30 γρ. φρέσκο βούτυρο
• 80 ml. λευκό ξηρό κρασί
• 180 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο «σπασμένες»
• 100 γρ. ρύζι γλασέ
• 120 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα Κρήτης
• 80 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο
• 70 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
• 50 γρ. μαύρη σταφίδα
• 1 κ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
• 1 κ. γλυκού πάπρικα
• 200 ml. ζωμό κοτόπουλο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
• 1 κ. σούπας θυμάρι (για το κοτόπουλο)
• 2 κλαράκια, δενδρολίβανο

Εκτέλεση


Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο, το στεγνώνουμε και το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Το αφήνουμε κατά μέρος να μαριναριστεί και παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ζεματίζουμε τα συκωτάκια και τα εντόσθια από το κοτόπουλο σε άφθονο βραστό αλατισμένο νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και τα συκωτάκια.

Μόλις εξατμιστούν τα υγρά των υλικών, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε, συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να ροδίσει.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε μέχρι να ρεντουΐρει και να σιγομαγειρευτούν τα υλικά. Ρίχνουμε τη σταφίδα και την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε καλά.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μπαχάρι, την πάπρικα και το ρύζι. Ρίχνουμε 100 ml. ζωμό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Στη συνέχεια, αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει. Γεμίζουμε το κοτόπουλο, το ράβουμε και το τοποθετούμε σε ταψί.

Πασπαλίζουμε με θυμάρι και απλώνουμε το δενδρολίβανο. Το βρέχουμε με τον υπόλοιπο ζωμό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 1 ώρα και 10 λεπτά.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα το ραντίζουμε με υγρά από τα γλάσα του ταψιού.